Як покращити своє життя

проактивність

Як пропрацювати власну ініціативність, навчитись проактивності? Як виховати у собі того, хто не боятиметься нових викликів, ба навіть напрошуватиметься на них? – Так само, як і будь-яку іншу рису: неухильно, вперто і наполегливо діяти! Варто буде визначити для себе перелік справ, які необхідно буде робити щодня, і результат не забариться.

1. Щоденно вранці на 10 хвилин виходьте у парк чи ліс.

Виходьте до 8-ої, краще о 7-ій чи навіть шостій, жодних мобільних, плеєрів чи газет, тільки ви з собою наодинці. Щоденно. Незважаючи ні на що. Як тільки ви навчитесь залишатись з собою сам на сам, то одразу і зможете набагато простіше ставитись до будь-яких життєвих ситуацій, а окрім того, несподівано виникне бажання проявляти ініціативу і
в інших питаннях.

Дуже проста і дієва вправа, однак саме і в простоті полягає її складність. Не кожна людина, яка говорить про зміни, насправді готова до того, щоб щось почати робити. Будьте серед тих дієвих – людина змінюється не тільки тоді, коли хоче змінитись, а передусім, коли терпляче розпочинає один за одним повертати складові свого життя у сферу своєї відповідальності. Нехай спершу це буде 10 хвилин щодня, а далі звичка пошириться і на особисте життя, і на виробничу сферу, і відбудеться це головно завдяки тому, що ви зміните ставлення до себе.

2. Щоденно робіть щось таке, чого раніше не робили.

Ви ще ніколи не йшли пішки на роботу? – Сьогодні чудовий день для цього. Ви ще ніколи не залишали вдома мобільний телефон чи гроші? – Спробуйте, це дуже цікаві відчуття. Приготуйте щось із в’єтнамської кухні і вивчіть нову пісню. Пострибайте по калюжах і домовтесь про ділову зустріч на восьму годину ранку. Спробуйте написати вірш чи статтю і розмістити їх у соціальній мережі, або виступіть з промовою на парковій лавці.

Якщо почнете втілювати цей пункт, побачите, як швидко життя набере зовсім нових, несподівано яскравих барв. З людей із зачерствілою, ороговілою і штивною свідомістю ми перетворюватимемось на гнучких і відкритих до світу особистостей.

Доєднуйтеся до нас на каналах  You Tube та Telegram.

3. Знайомтесь з новими людьми.

Незалежно від їх віку, професії, майнового стану, статі, IQ, мови спілкування, сімейного стану тощо. Нова людина у нашому житті – це наче нові двері, відчинивши які ми можемо побачити нові краєвиди, тобто змінити свій світогляд, по-іншому подивитися на звичні для нас ситуації, розширити власні уявлення про те, якими бувають люди.

Це ще одна проста і від того геть непопулярна вправа – адже щоб познайомитись з іншими, нам потрібно буде спершу відкритися самим, а це завжди небезпека непорозуміння, страх бути невизнаним і неправим – суцільна несподіванка. Бо ніщо так не змінює людину, як спілкування з найрізноманітнішими людьми.

Потрібно з усіма домовитися і порозумітися, а це завдання для видатних особистостей. Пам’ятайте, що кожна людина – то велетенський океан (мрій, бажань, світоглядів, неповторних моделей поведінки й унікального досвіду), радійте можливості зачерпнути з такого океану бодай пригоршню води.

Перегляньте відео, як полегшити знайомство з незнайомцем:

4. Щоденно випробовуйте нові підходи/прийоми у спілкуванні.

Якщо зазвичай ви сваритесь, коли хтось запізнюється на зустріч, то сьогодні якраз нагода сприйняти чиєсь запізнення з усмішкою. Навпаки: звикли виправдовуватись? – Сьогодні не давайте нікому жодних пояснень. Ображаєтесь? – Сьогодні прийміть за правило ні на що не ображатись і навіть забути минулі кривди. Критикуєте, докоряєте чи оцінюєте інших? – Нинішній день використайте на те, щоб радіти, приймати і цінувати все, що відбувається у взаєминах між вами й іншими.

Іншими словами, спробуйте бодай раз на день поводитись зовсім не так, як ви звично поводите себе, як відповідаєте і реагуєте на інших, спробуйте внести щось нове у своє спілкування і зреагувати інакше, аніж ви самі від себе того очікуєте.

5. Робіть тільки те, у що вірите.

Тільки-но закрадається щонайменший сумнів щодо того, чи варто щось робити, чи ні – одразу припиняйте це робити. Собі дорожче виходить займатися справами, у віддачу яких ми не віримо. Зауважте: це заклик не до того, щоб позбавлятися всіх справ у своєму житті, а радше для того, щоб більше вірити у те, чим ви займаєтесь. Саме віра робить людину щасливою і дозволяє їй насолоджуватись щоденною діяльністю.

Навіть у бізнесі є просте, однак дуже глибоке правило: люди купують не те, що ви робите, а те, для чого ви це робите. Проактивну людину відрізняє саме знання відповіді на питання «Для чого?», тобто того, що характеризує віру людини та її переконання. Це той стержень, який дозволяє людині бути невтомною день у день.

Що стоїть на заваді Вашому руху вперед? Дізнайтеся, як досягати більшого на онлайн-курсі «Емоції і відчуття, які заважають нам насолоджуватись життям і досягати більшого».

6. Наповніть своє життя регулярною безкорисливою роботою.

Більше справ робіть просто так, не думаючи ані про емоційну, ані про матеріальну винагороду. Сприймайте це як форму служіння людству. Це ознака пасивних людей насамперед питати: скільки мені за це заплатять і що я за це матиму?

Проактивна людина робить більшість справ не задумуючись, прислухаючись до внутрішнього поклику. Це, до речі, чудовий спосіб не вигоріти професійно – бодай раз у тиждень робити безкоштовно те, за що зазвичай ви отримуєте винагороду. Ніщо так не розвиває людську особистість, як готовність просто служити іншим.

Не закликаю до постійного волонтерства, хоча бути волонтером зазвичай означає бути щасливою людиною, а швидше рекомендую регулярно (щонайменше раз у тиждень) робити щось тільки тому, що хтось має це зробити – чому б не вам?

думки час

Що допоможе впровадити нові звички?

1. Докладайте зусиль і дійте з терпінням.

Вся складність описаних вище дій – у їхній простоті. Потрібно лише взяти і почати робити. Я вірю в те, що саме ви будете серед тих людей, які вже сьогодні застосують декілька пунктів з прочитаного, і що ви застосовуватимете їх і надалі, аж доки не побачите свої вражаючі результати.

Будьте терплячими до себе і толерантними до інших. Кожне наше досягнення – це добуток докладених зусиль і вкладеного часу. І якщо щось «не працює», то це лише тому, що ми не доклали до цього достатньо зусиль або ще просто не минуло достатньо часу.

До прикладу, ми хочемо приготувати собі чай. Беремо пакетик і опускаємо його в окріп на секунду чи у горнятко з холодною водою і залишаємо його на годину – вода забарвилась, але чаю немає. Щоб попити чаю, нам потрібно затримати пакетик у гарячій воді на певний час. Так само і зі звичками – одним людям бракує докладених зусиль (гаря-
чого окропу), іншим терпіння (тривалості занурення), а для того, щоб стати успішними у застосуванні чого-небудь, потрібно поєднати обидва компоненти.

Дорога проактивного – це найскладніша дорога, водночас вона гарантує максимальну віддачу. Зрештою, чого боятися труднощів? Як каже приказка: найкраща дорога – найскладніша – на ній ви не знайдете конкурентів.

Перегляньте статтю про ефективні «Питання для зміни життя».

2. Обирайте правильні думки. 

Життя часто дає нам пас, треба лише відкритись. Для цього треба відступити за всі зайві думки! Адже кожне мистецтво – це коли немає нічого зайвого: для скульптора – коли немає зайвих шматків каменю у скульптурі, а для управлінця часом – коли немає зайвих справ. Якщо людина говорить і обдумує, як зробити, але нічого при цьому не робить, то насправді вона глибинно витрачає свою енергію у те, як не зробити, концентрується на проблемі, втрачаючи можливість. Подумайте, про що подумати перед тим, як подумати.

Проактивність розпочинається саме зі слушних думок, які дуже швидко втілюються у життя. Думайте швидше!

3. Керуйте своїм часом.

Нам належить тільки той час, у якому ми були дієвими. Ми проживаємо тільки той час, який потім зможемо згадати, час, який ми забули – ніколи і не був нашим часом! А пам’ять людини втримує лише емоційно забарвлені моменти, ті, протягом яких ми жили повноцінно – раділи, активно діяли, створювали, просто були щасливі. Щоправда, той час, коли людина відчувала себе особливо нещасною, теж запам’ятовується.

Емоція – наче маркер – вона позначає все те, що потрібно запам’ятати, і що сильнішими були емоції, то виразніше подія запам’ятається. Тож тільки тоді, коли людина веде насичене життя, можна говорити, що вона насправді живе. Так приємно спілкуватися, жити і мати спільні справи з людьми, які наповнені часом, які, беручи відповідальність за весь свій час, відповідно мають його вдосталь.

Про часову відповідальність читайте у статті «Відповідальність за своє життя».

Ба більше: тайм-менеджментом може займатись тільки людина, яка наповнена часом! Вчити когось можна тільки тоді, коли у людини поки ще є час. Змучену і нещасну, виснажену життям і забігану людину вчити життя безглуздо! Буддистські ченці кажуть, що навіть медитувати слід тоді, коли людина «свіжа» і що безглуздо практикувати
самозанурення для того, щоб відпочити.

Живіть тільки з тими людьми, у яких на вас завжди є час! Працюйте тільки з людьми, наповненими своїм часом! І коли у когось немає часу, а він декларує, що хоче вчитися чи хоче бути з вами, то спершу нехай поверне собі бодай трохи свого часу, і лише після цього взаємодія з цією людиною матиме сенс.

Відвідайте наш онлайн-курс «Тайм-менеджмент: навчитись встигати все».

Ну і, безперечно, спершу варто повернути той час самому/ій собі, тобто коли ви можете не просто реагувати на ситуацію, а впливати на неї. Згадайте про це, коли у вас не буде часу на щось важливе, і почніть діяти проактивно – не за звичною схемою, а так, як буде краще вам. Кожна людина є тим, чим заповнює свій час. В житті немає бути місця реактивності – лише реагуванню на те, що навколо відбувається, замініть її на проактивність – дію на випередження! А це можливо тільки тоді, коли ви не чекатимете, поки життя «тягнутиме» вас своїми заплутаними стежками, а, дослухаючись до свого глибинного голосу, з довірою йтимете у невідоме.

А на завершення нагадаю про те, що «потім» не буде! Те, що ви встигли зробити, відчути, чи ті, з ким встигли побути, – те і ваше. Будьте більш ініціативними: тоді ви обов’язково будете нагороджені новими можливостями і радостями життя!

Уривок з книги Романа Кушніра «Дій».

Куди вкласти гроші в Україні

Куди вигідно вкласти гроші в Україні, щоб зберегти заощадження і заробити

У попередніх статтях я багато уваги приділяв тому, як планувати бюджет та розподіляти фінансові потоки, щоб мати заощадження. Але просто відкладати кошти мало – треба,

Читати далі »

Що таке фінансова грамотність та як стати фінансово грамотною людиною

Поруч з базовими навичками грамоти, читання та письма, кожна людина повинна володіти навичками фінансової грамотності. Це та базова компетенція, над якою, освоївши, ми перестаємо задумуватися,

Читати далі »
Facebook
Twitter
LinkedIn