Як заробляти більше у будь-якій галузі: 10 перевірених порад

Скільки б ви не заробляли на даному етапі життя, людський мозок швидко звикає до такого вашого досягнення та зрештою знецінює його. А тому людині властиво шукати нові виклики та шляхи заробляти більше.

Багато людей на цьому шляху виходять на певне плато (чи впираються в стелю) і виникає відчуття, що більше заробити вони просто не можуть. Ба більше, згідно статистики, лише 11,8% українців вважають свій дохід достатнім та роблять заощадження, а близько 36% постійно відмовляють собі у найнеобхіднішому, а тому потреба заробляти більше є просто критичною для виживання та уникнення боргової ями. 

Насправді, є багато способів почати заробляти більше, і більшість з них не такі очевидні, як здається!

Як навчитися заробляти більше

1. Поставте конкретну ціль

Напевно ви не раз казали собі «хочу заробляти більше грошей», але ситуація залишалась незмінною. Нічого дивного, адже «більше» –  це дуже абстрактне поняття. Щоб вивести дохід на новий рівень, потрібно прописати конкретну суму, яку ви хочете отримувати щомісяця, та мрії, великі та маленькі, які вона повинна допомогти вам реалізувати.

Свої фінансові цілі варто детально прописати. Наприклад, зараз ваша зарплата 20 тисяч гривень. Пропишіть, як саме має змінитися ця сума – ви хочете заробляти 30, 50 чи може 100 тисяч? При визначенні суми можете відштовхуватися від цілі, яку хочете реалізувати у визначений термін. Наприклад, придбати новий ноутбук, купити власну квартиру чи накопичити кошти для виходу на пенсію. Далі порахуйте, скільки вам потрібно на неї відкладати протягом визначеного терміну. Якщо нинішній заробіток не дозволяє стільки відкладати, визначте, на яку суму треба збільшити дохід.

Повірте, якщо ви знаєте ту суму, на яку ви розраховуєте, яку тримаєте в голові, і яку дозволяєте собі мати, ви будете помічати і використовувати значно більше можливостей її отримати. 

2. З’ясуйте, чи справді ви хочете заробляти більше

Доволі часто людина не може вийти на новий рівень доходів через внутрішні причини. Багато в кого є приховані обмеження, переконання, страхи, що заважають заробляти більше. Наприклад, комусь з дитинства вселяли хибні думки, що гроші – це зло, що вони «псують людей», або що чесним способом багато не заробиш. Хтось бачив, як у родині були сварки через те, що один з батьків постійно заробляв, не приділяючи увагу близьким. Також деякі люди вважають, що більш висока зарплата вимагатиме якихось надзвичайних зусиль – сидіти в офісі до ночі, відмовляти собі у відпустках, працювати на межі людських здібностей.

Усі ці упередження створюють у нашій голові певні блоки, що впливають на фінансовий стан. Саме так працює психологія грошей – і доки ви не зміните спосіб мислення, не зможете заробляти більше. Поставте собі питання: що заважає саме вам збільшити свій дохід? Чи дійсно вам потрібно більше грошей, чи ви насправді боїтеся ціни, яку за це доведеться заплатити? І наступний крок – сформуйте підкріплюючі переконання, які сприятимуть фінансовому зростанню.

3. Визначте власну цінність та ключові навички

Як гадаєте, чому працівники з такою ж освітою чи спеціальністю часто отримують геть інший рівень доходу? Усе залежить від цінності, яку працівник приносить бізнесу або галузі. Буває, що конкретні навички чи знання високо цінуються в одній галузі, але є не суттєвими для іншої. А тому вашим першочерговим завданням є проаналізувати свої вміння, знання, досвід та відповісти на питання: у чому ваша цінність, як працівника?

Випишіть на папері свої найсильніші сторони та «скіли», а потім подумайте – у якій галузі вони зараз найбільш затребувані? Можливо, ви просто витрачаєте час та зусилля не там, це насправді ваше місце. Іноді варто змінити спеціалізацію, щоб заробляти більше грошей. Або ж просто перестати робити те, що несуттєво для роботодавців, і фокусувати подальші зусилля на відточування рідкісніших і більш затребуваних навиків.

Як заробляти більше а працювати менше

4. Порахуйте вартість своєї години

Неможливо навчитися заробляти більше, якщо не знаєте ціну свого часу. Деякі люди дуже сильно вкладаються у проєкти, які того не варті, в результаті витрачаючи втрачаючи шанс працювати над тим, що дозволить заробляти більше. Оцінка вартості своєї години – дуже важливий крок до фінансової грамотності. Знаючи, скільки коштує ваш час, ви зможете легко «фільтрувати» різні задачі та проєкти за рентабельністю. Зокрема, будете мати розуміння, чи варто братися за певну роботу, чи краще витратити цей час на саморозвиток та навчання.

Інколи визначення фактичної вартості години дозволяє фрилансеру зрозуміти, що ця сума нижче ринкової та його професійного рівня, та зрештою обґрунтувати збільшення прайсу. Проте це надважливо і для найманих працівників, які мають фіксовану місячну зарплату. Тімоті Ферріс у своїй книзі по фінансовій грамотності дає корисну пораду людям, які хочуть заробляти більше, а працювати менше. Домовтеся з роботодавцем, що будете виконувати ті задачі, що відповідають вашим ключовим навичкам, швидше й за більшу плату. Інші ж завдання можна буде делегувати робітникам з меншою кваліфікацією та меншою заробітньою платою. Так ви зможете приносити цінність компанії і разом з тим вивільнити час на додатковий заробіток або саморозвиток.

5. Навчайтесь та здобувайте нові навички

Щоб заробляти більше, треба постійно підвищувати особисту ефективність та кваліфікацію. Адже конкуренція на ринку праці дуже висока, а зміни в тій чи іншій галузі трапляються з космічною швидкістю. Тому не шкодуйте грошей та часу на саморозвиток – це найкраща інвестиція, яка точно окупиться.

Проходьте професійні курси, відвідуйте семінари, майстер-класи, конференції, що пов’язані з вашою роботою, або ж розвивають ваші навички комунікації. Це потужний аргумент у розмові про підвищення зарплати або виставлення вищих фінансових очікувань на співбесіді при пошуку нової роботи. 

6. Знайдіть додаткові джерела доходу

Якщо єдиним джерелом вашого доходу є лише зарплата, це не дуже надійний підхід, який несе в собі багато ризиків для фінансової стабільності. Тому важливо мати додаткові джерела доходів, що дозволять вам накопичувати заощадження, мати «фінансову подушку», та бути більш захищеним на випадок непередбачуваних ситуацій.

Зробити це не так складно, як здається на перший погляд. Навіть якщо ви працюєте на повну ставку, завжди можна знайти додаткову роботу онлайн, що займатиме 2-3 години на день. Це може бути написання та переклад текстів, обробка фото й відео, створення інфопродуктів, відеоблогінг, тощо. Також цінно сформувати пасивний дохід, який з часом буде приносити стабільний прибуток без жодних зусиль з вашого боку. 

Як заробляти більше

7. Працюйте з самооцінкою

Дуже важко заробляти більше, коли немає впевненості у собі. Як завести з роботодавцем розмову про підвищення, або податися на круту вакансію з високою зарплатою? Людині з низькою самооцінкою складно на таке наважитись. Тож немає нічого дивного, що рівень доходів напряму пов’язаний із впевненістю у собі.

Як це працює? Зараз розповім. Припустимо, є вакансія з окресленою вилкою зарплати – це діапазон сум, які компанія може платити робітнику. На співбесіду приходить декілька кандидатів з приблизно однаковою кваліфікацією. Але хтось із них почувається впевнено та вміє показати себе у вигідному світлі. Коли його питають про бажану зарплату, він без запинок каже, що претендує на найвищу ставку. А інші кандидати у погоні за «синицею в руці» кажуть, що їх задовольняє нижній поріг зарплатної вилки, адже недооцінюють цінність власних знань та навичок та бояться відлякати роботодавця високими запитами. 

Як думаєте, кого оберуть? Правильно, першого кандидата. І платитимуть йому саме ту зарплату, що він попросив. Бо вміння себе «продати» є ключовим інструментом для тих, хто хоче заробляти більше.

Як замооцінка впливає на зарплату

8. Змініть оточення

Можете не вірити, але ваш дохід – це приблизно середнє арифметично від того, що заробляють 5-7 людей з вашого близького оточення. Можете підрахувати це просто зараз. Адже коли ви спілкуєтеся з людьми, то підсвідомо переймаєте від них певні цінності, знання, прагнення, моделі фінансової поведінки. Виділятися людині підсвідомо некомфортно, а тому вона або вчиться відповідати своєму оточенню, або відходить від нього і формує нове. 

Якщо ж ви хочете збільшити свій дохід – розширюйте коло спілкування і намагайтесь познайомитися з людьми, чий фінансовий стан уже кращий за вас. Так, спочатку це може бути некомфортно – ви будете почуватися серед них невпевнено. Але пам’ятайте, що в цих людей можна дійсно навчитися заробляти більше, вони допоможуть вам вийти на новий рівень мислення.

9. Робіть те, що любите

Коли людина займається справою, що їй по душі, то автоматично докладає більше зусиль, «горить» тим, що робить. В неї завжди є бажання вчитися, розвиватися, проявляти ініціативу. Це робить її цінним членом команди, а не просто звичайним виконавцем, що «просиджує» на роботі потрібні години.

І навпаки, у тих хто працює в галузі, яку не любить, майже немає шансів вирости як фахівець. Їхньої мотивації вистачає максимум на виконання рутинних завдань без зайвих старань. Заробляти більше за таких умов навряд чи вийде, не кажучи вже про реалізацію та розбудову кар’єри. Тому не варто витрачати своє життя на нецікаву роботу – це робить вас не просто нещасним та незадоволеним, але й бідним. Що змінити щоб отримувати більший дохід

10. Контролюйте свої витрати

Існує підтверджений дослідженнями феномен: коли людна починає заробляти більше, вона починає більше і витрачати. З одного боку, тут працює проста логіка: «я маю гроші, тож можу собі дозволити». Тим паче, якщо людина витрачає на роботу багато зусиль та часу, її бажання себе винагородити цілком зрозуміле. Але це хибна стратегія, адже з таким підходом вам не буде вдаватися накопичити заощадження точно так само, як і раніше.

Щоб уникнути цього, вам потрібно вести облік доходів та витрат, планувати їх. Аналізуйте, куди ідуть гроші та як можна оптимізувати витрати, щоб відкладати більше. Це дозволить вам сформувати капітал навіть при невеликій зарплаті та мати впевненість у завтрашньому дні.

Отже, ми з’ясували, що навчитися заробляти більше – цілком реальна перспектива. Для цього потрібно:

  • прописати фінансові цілі та окреслити суму бажаного доходу;
  • визначити свої ключові навички та сильні сторони, що допоможуть досягти мети;
  • розрахувати вартість своєї години та знайти способи її збільшити;
  • навчатись та розвиватись у професійній сфері;
  • шукати джерела пасивного доходу. 

Разом з тим, варто памятати, що збільшити свій дохід неможливо без підвищення самооцінки, зміни оточення, та контролю за витратами, адже навіть мільйони можна «спустити» за досить короткі терміни, якщо не мати чіткого фінансового плану. 

Приходьте на курс Фінансова грамотність наробляй, накопичуй, інвестуй і отримайте готові вправи, моделі та приклади, які допоможуть пройти шлях до фінансової свободи!

Куди вкласти гроші в Україні

Куди вигідно вкласти гроші в Україні, щоб зберегти заощадження і заробити

У попередніх статтях я багато уваги приділяв тому, як планувати бюджет та розподіляти фінансові потоки, щоб мати заощадження. Але просто відкладати кошти мало – треба,

Читати далі »

Що таке фінансова грамотність та як стати фінансово грамотною людиною

Поруч з базовими навичками грамоти, читання та письма, кожна людина повинна володіти навичками фінансової грамотності. Це та базова компетенція, над якою, освоївши, ми перестаємо задумуватися,

Читати далі »
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ви були тут, а отже готові діяти!

Не відкладайте наступний крок і почніть якісно покращувати своє фінансове життя вже сьогодні!

Перегляньте короткий авторський тренінг Романа Кушніра ПРО ГРОШІ: Як заробити, накопичити і примножити та дізнайтеся

1) Які 5 кроків приведуть вас до фінансової свободи

2) Основні питання для самоаналізу і руху вперед

3) Скільки часу потрібно, щоб перейти на новий рівень грошового потоку

4) Золоті правила накопичення на інвестування

🎁Практичний інструмент для планування особистих фінансів

Базовий тренінг про гроші

Топ аспекти, які повинен знати кожен, хто хоче мати більше + практичний інструмент