Гроші та аналіз фінансового інструменту

Проведення регулярного аналізу фінансових інструментів стає необхідною складовою фінансової грамотності. Це дозволяє нам оцінювати різні можливості і ризики, пов’язані з нашими інвестиціями, кредитами чи страхуванням. Правильний аналіз допомагає нам уникнути потенційних проблем та допомагає зробити обґрунтовані фінансові рішення та забезпечити ефективне використання наших ресурсів. Нижче наводжу план, за яким варто провести аналіз тих фінансових інструментів, якими вже користуєтеся та інвестувати в які плануєте.
Гроші та аналіз фінансового інструменту

1. Надійність в інвестуванні грошей

  • Хто і в якій частині гарантує повернення?

Базовий показник, який впливає на поверненість вкладу грошей загалом. Якщо незрозуміло, хто відповідає за повернення (ринок, підозріле приватне підприємство чи яка-небудь однорічна корпорація), то швидше всього сама інвестиція одразу опиниться під загрозою. Врахуйте, що чим вища надійність, тим нижча прибутковість: відсоток на депозит у банку Швейцарії буде нижчий, аніж відсоток у В’єтнамі (спрощено). Відповідно, якщо вам гарантують 100% повернення, та ще й з високими відсотками, то нічим іншим, як аферою, це не є.

Інвестиція – це завжди ризикована дія, й інвестор бере на себе ризики, пов’язані з можливістю недоотримання прибутку чи навіть втрати внеску, тому без чіткого розуміння відповідальності другої сторони не варто вкладати навіть щонайменших сум, або якщо хочеться азарту, то не слід називати це «інвестицією», а скоріше грою (в якій переможцем завжди буде не гравець, а організатор).

Читайте ще Як правильно інвестувати гроші: 7 принципів вдалого інвестування

2. Ліквідність грошей

  • Як швидко можна буде обміняти на готівку?

Якщо вкладена інвестиція буде роками переводитись у гроші, або ж взагалі такий термін нереальний до розрахунку,такий собі «русский месяц», то інвестиційна привабливість нашого вкладу суттєво меншає. Наскільки легко і швидко буде продати, обміняти чи видозмінити мій актив – отаке питання маєте собі задавати перед тим, як інвестувати гроші, інакше є значний ризик «заморозити» їх на Гренландський льодовик. Одразу зазначу, що не варто боятися низької ліквідності, але необхідно брати на себе відповідальність і пам’ятати про необхідність її розрахунку, бо часто може бути так, що тривалий проект, який дасть значну віддачу, матиме досить низьку ліквідність (наприклад побудова платного автобану, нового заводу, чи запуск космічного літака)

3. Прибутковість грошей

  • Середньорічна дохідність за останні 2- 5 роки, або час, на який інвестуєте

Напевне, це перше, на що звертає увагу людина, бажаючи заробити більше грошей. Однак так само, як наживка на гачку рибалки зазвичай виглядає набагато заманливіше, аніж сам гострий гачок, так само і казкова прибутковість вабить горе-інвестора, який не знаючи броду (середньої прибутковості) стрімголов лізе у воду за обіцяним скарбом. Інвестувати гроші потрібно на «холодну голову», користуючись чітким розрахунком (на папері, а не лише в голові) і часто відсотки прибутку затуманюють можливості прийняття реальності такою, як вона є.

Прибутковість обернено пропорційна надійності, тут, щоправда, варто пам’ятати, що ці фактори не є причинно-наслідковими, хоч вони не зумовлюють одні одних, однак зазвичай добре корелюють. Відповідно, якщо вам пропонують «золоті гори», то спершу зауважте, чи така гора не народить мишу.

Ще одне важливе запитання у контексті прибутковості – звідки береться додатковий дохід? Адже на інвестовані вами гроші хтось повинен попрацювати ефективніше, а отже, теж заробити, будуть якісь втрати через фінансовий механізм (податки, банківське обслуговування, оплата адміністраторам тощо), відповідно, щоб ви отримали додаткову одиницю, грубо кажучи, проект повинен створити дві. Якщо ж довго і нудно копатись у фінансових моделях, досліджуючи найрізноманітніші ринки, то можна дійти цікавого висновку, що в довготерміновому періоді всі фінансові інструменти ростуть однаково, і ця швидкість в середньому рівна росту світової економіки. Відповідно, у що б ви не вклали ,особливо якщо портфель буде диверсифікований, то за 60-120 років ви заробите приблизно стільки, на скільки виросте сумарне світове ВВП, яке у свою чергу залежить від кількості населення і можливостей його споживання. Тому надто великий обіцяний ріст інвестицій завжди має викликати якщо не підозру, то хоча б природний скепсис.

Перші три елементи є обов’язковими для аналізу – це своєрідні «три кити», на які повинен спиратися інвестор, котрий хоче і повернути свої кошти, і отримати на них прибуток. Але окрім них, є ще декілька важливих показників для розрахунку або для аналізу, якими теж не варто нехтувати.

Надійність в інвестуванні грошей

4. Переваги інструменту

  • А якими позитивними сторонами для мене володіє саме цей інструмент?

Кожен інструмент має свої переваги, і якась з них може бути ключовою для мене як інвестора. Наприклад, нерухомість може мати перевагу в тому, що її можна використати під особисті потреби чи потреби бізнесу, акції не потребують місця на їх зберігання, а золото комусь блищить особливо гарно. Це, звісно, узагальнення, але знайти переваги кожного інструменту і порівняти їх варто.

5. Притаманні ризики

  • В чому недоліки інструменту?

Поруч із перевагами завжди є недоліки. Інколи вони обмежуються першими трьома пунктами (надійністю-ліквідністю-прибутковістю), інколи мають соціальне чи законодавче походження. Але у будь-якому випадку немає інструменту без ризиків і недоліків. І якщо здається, що все особливо райдужно, то саме час задуматися, коли вдарить грім. Бо якраз тоді, коли всі навколо захоплено розповідають про нові чудові можливості того чи іншого фінансового інструменту, з нього час виходити, оскільки, швидше за все, його ринок «перегрітий».

6. Кореляція з іншими фінансовими інструментами

  • Як взаємозалежать фінансові інструменти, в які я інвестую?

Зазвичай фінансові інструменти, якщо й не взаємозалежні, то принаймні показують однакову чи зворотну динаміку. Наприклад, земля росте у вартості разом з нерухомістю, золото падає, коли росте долар і навпаки, акції металургійних компаній падають, якщо росте вартість електроенергії, що натомість може спричинити ріст вартості енергогенеруючих компаній. На простішому рівні не обов’язково бути фінансистом, але варто розуміти (обмірковувати) взаємозв’язки між поточними інвестиціями, щоб збалансувати свій портфель.

7. Диверсифікація

  • Як можна убезпечити себе урізноманітнивши свій вклад в межах одного інструменту?

Якщо мати депозит у національній та іноземній валюті, до запитання і строковий, або мати і комерційну і житлову нерухомість, або акції підприємств з різних галузей, чи сертифікати ПІФ на різні періоди, або землю сільськогосподарського призначення і під забудову, то ми, мінімізуючи ризики в рамках одного інструменту, маємо можливість збільшити прибутковість. Окрім того, диверсифікація дає можливість спати спокійніше, оскільки у випадку непередбачуваних обставин буде більше можливостей повернути вкладені кошти.

8. Особливості законодавства

  • Як регулюється інструмент на законодавчому рівні?

Завжди раджу перед тим, як почати вкладати у що-небудь, проаналізувати все законодавство, яким регулюється інструмент. А також почитати законопроекти, які можуть бути прийняті. Річ у тім, що держава як суб’єкт економіки може суттєво впливати на ринкові механізми, і тому якщо не можемо на це вплинути, то хоча б спрогнозувати вплив держави варто. Закони зазвичай знаходяться у вільному доступі, і навіть якщо їх читання для вас як «китайська грамота», все одно виробляйте у собі звичку хоч поволі, але переглядати й аналізувати їх.

9. Навчитись інвестувати саме у цей інструмент

  • Як мені зрозуміти інструмент?
  • Де навчитись використовувати його?)

Навчитись говорити можна тільки говорячи, навчитись співати – співаючи, виховувати дітей – виховуючи їх, так само і навчитись інвестувати гроші можна лише інвестуючи. При цьому слід пам’ятати, що так само як учень автошколи спершу вчиться їздити на 30 км/год., а вже потім переходить на більші швидкості, інвестуванню також варто навчатись, починаючи з невеликих сум і поволі «збільшуючи обороти».

Не можна вкладати гроші в інструмент, щодо якого ви маєте гарні рекомендації від кума, але ніколи в нього самі не інвестували, бо це буде не інвестування, а якась дивна афера, спрямована проти самого себе.

  • Ніколи не вкладали гроші в банки – почніть з мінімального вкладу, але зробіть це вже сьогодні.
  • Ніколи не купували акцій – вже сьогодні тестуйте систему на мінімальну суму, ніколи не мали валюти – сьогодні купіть 2-3.

Рекомендуємо книгу “Зламай код інвестора“. Багаторічний досвід і знання Джуді Робінетт вдало втілилися в цьому посібникові з фінансування стартапу. Авторка дає цінні поради, що сягають навіть за межі фінансування. Огляд інших рекомендованих книг про фінансову грамотність шукайте тут.

Навчитись інвестувати саме у цей інструмент

Чим більше часу ви пробуватимете, тим швидше зрозумієте інструмент. Все розпочинається з малого і для того, щоб зрозуміти якийсь інструмент, варто почати поволі, але вже зараз вкладати у нього. Як каже китайська приказка, щоб зараз їсти сливи, дерево потрібно було посадити 20 років тому, але ніколи не пізно зробити це сьогодні.

Розповідаю історію одного учасника курсу, для якого через нав’язану батьками недовіру до всього окрім готівки і відповідно негативне ставлення до будь-яких фінансових інструментів, не те що у банк покласти гроші, а навіть сама думка винести їх за межі дому і взагалі віддати їх кому-небудь іншому, була суцільною проблемою. Так от, після кількох занять і розповідей про інвестування й необхідність експериментувати, щоб ставати кращими, він все-таки наважився зробити мінімальний вклад.

«Першу ніч майже не спавши, з самого ранку, я пішов у банк і подивився, чи є та касирка, якій я давав гроші, – розповідав він, – дещо заспокоївся її присутністю, пішов на роботу. На наступний день, проходячи повз банк, знову зайшов подивитись, чи нічого не помінялось і чи він не збирається банкрутувати.

Далі цілий тиждень проходячи повз цей банк, щораз дивився на нього, намагаючись запідозрити щось нехороше. Зрештою так нічого підозрілого і не помітивши, через місяць у день закриття депозиту, отримавши свою суму з процентами і доклавши ще трохи грошей, поклав їх на півроку, з готовністю перекласти на триваліший термін, якщо за той час нічого надзвичайного не відбудеться».

Може, багато для кого ця історія виглядає смішною, але у кожного з нас є свій досвід, модель фінансової поведінки, а також і страхи, пов’язані з грішми. Тим не менше герой історії таки переборов свій страх, вийшов за межі так званої «зони комфорту» і зрештою цілком достойно, хоч і повільно, почав формувати власний спосіб мислення багатої людини, яка цінує зароблені гроші, але не прив’язується до них, готова експериментувати і досліджувати нові можливості, а також пробує нові фінансові інструменти вже зараз, щоб мати можливість згодом вкладатись у них більшими сумами, маючи розуміння механізму їх функціонування.

Як бонус до нашої статті пропонуємо переглянути ТОП відео про Гроші та Бізнес:

Куди вкласти гроші в Україні

Куди вигідно вкласти гроші в Україні, щоб зберегти заощадження і заробити

У попередніх статтях я багато уваги приділяв тому, як планувати бюджет та розподіляти фінансові потоки, щоб мати заощадження. Але просто відкладати кошти мало – треба,

Читати далі »

Що таке фінансова грамотність та як стати фінансово грамотною людиною

Поруч з базовими навичками грамоти, читання та письма, кожна людина повинна володіти навичками фінансової грамотності. Це та базова компетенція, над якою, освоївши, ми перестаємо задумуватися,

Читати далі »
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ви були тут, а отже готові діяти!

Не відкладайте наступний крок і почніть якісно покращувати своє фінансове життя вже сьогодні!

Перегляньте короткий авторський тренінг Романа Кушніра ПРО ГРОШІ: Як заробити, накопичити і примножити та дізнайтеся

1) Які 5 кроків приведуть вас до фінансової свободи

2) Основні питання для самоаналізу і руху вперед

3) Скільки часу потрібно, щоб перейти на новий рівень грошового потоку

4) Золоті правила накопичення на інвестування

🎁Практичний інструмент для планування особистих фінансів

Базовий тренінг про гроші

Топ аспекти, які повинен знати кожен, хто хоче мати більше + практичний інструмент