Усвідомленість

чай досягай спокій міра

Переключатись між справами

Для досягнень потрібно запам’ятати одне просте правило: робити треба не тоді, коли хочеться, а тоді, коли є нагода. Тобто просто зараз! Небажання робити щось у часі тут і зараз – це не що інше як відмовка, оті зайві кайдани, які заважають нам рухатися. Звісно, отак одразу буде важко відмовитися від усього зайвого. Бо це так, наче горбатому почати ходити рівно, але рано чи пізно звикнеться. Головне – не зупинятися на докладених зусиллях і невтомно докладати час у свої спроби. Читайте далі в статті “Теперішній час в житті”.

Важливе вміння присутньої людини – це вміння переключатися між справами. Бо якщо хтось захоплюється своїми справами аж настільки, що втрачає себе (хай навіть читає книгу так, що не може відірватися, тобто коли насправді книга читає його/володіє ним), то припиняє існувати. Вимикач, чи то пак перемикач справ, завжди повинен бути всередині вас, і ваша рука повинна постійно намацувати його. Навіть корисною у цьому випадку може бути одночасна робота зі всіма справами (тобто виконувати цікаве і переходити до іншої справи, коли ви вирішили, що вам набридло). Однак і тут варто пам’ятати: рано чи пізно корисна звичка робити все паралельно захоче перетворитися у залежність метушливо робити все водночас, маскуючи все це під псевдоефективність. Тож способом уникнути подібного результату має знову ж бути постійне усвідомлення своїх дій у часі «тут і зараз».

Для цього варто навчитися могти будь-яку справу розпочати коли завгодно і завершити так само коли завгодно. Фокус уваги, як я уже писав, дуже схожий на промінчик у темній кімнаті: те, що ми готові вихопити у цей момент, виглядає нам найважливішим у світі, те, від чого відволіклися, втрачає свою значимість. І найважливіше питання – у кого в руках отой ліхтарик, чи направду він належить вам, чи, бува, ніхто, окрім нас, не управляє тим джерелом світла зсередини?

Усвідомленість

Постійно усвідомлюйте, що і як ви робите, не відчиняйте чи зачиняйте двері два рази однаково – це автоматизми. Кожного разу концентруйтесь і робіть це в інший спосіб, аби зафіксувати особливість моменту. Так ви не просто відтренуєте чудову пам’ять, а ще й навчитеся бути присутніми в усьому, що робите. Можливо, хтось скаже: це «забиває баки», «відволікає», «потребує часу і зусиль»і т.д. Так, але саме у такому і полягає робота над собоюі присутність у своєму житті. З тих дрібних моментів ми формуємо життя, яке проходить крізь нас, а не повз. У розділі, присвяченому паралельності, я вже говорив: мій секрет у тому, що я зав’язую шнурівки в ліфті. А ще я можу взуватися на коридорі чи вдягати пальто у ліфті, в такий спосіб економлячи час (і дивуючи сусідів). Але завдяки цьому, бавлячись із дитиною, я звик бавитися з дитиною, а пишучи книгу, писати книгу і, навіть зав’язуючи шнурівки, зав’язувати шнурівки.

Ефективний керівник: курс який вивільнятиме 2 години Вашого часу щодня! Долучайтесь за посиланням.

Є справи, щодо яких не можна використовувати паралельність, наприклад:

  • Забави з дітьми – якщо бавитеся, то бавтеся. Діти вимагають вашої присутності, а водночас тренують її у вас, гріх не скористатися такою нагодою.
  • Глибинне спілкування – процес пізнання іншої людини через слова вимагає повної концентрації на самій людині.
  • Спілкування – це одна з найбільших розкошей у нашому житті, якою ми найчастіше нехтуємо.
  • Творчість – процес творення схожий на склянку гарячої води, в яку падає кубик цукру; ніколи не наповнимо цей час якісно, якщо не розчинимося на самому дні; причому, чим глибше і без сліду розчинимося, тим кращий шедевр створимо.
  •  Медитація, молитва, самозаглиблення – наче батискаф, потребує часу для занурення на дно океану (своєї душі чи ще чогось такого), так само і людині для пізнання себе потрібен час, якого не буде, якщо постійно тільки занурюватись і одразу виринати.

Усвідомленість як спосіб життя – здатність, уміння і звичка супроводжувати свідомістю свої актуальні стани, свої дії, свою діяльність, протягом своєї життя. Усвідомленість – результат включення свідомості на події. Усвідомлене – освітлене світлом свідомості, те, на що звернули достатня увага: увага, достатню для потрібних розрізнень і, можливо, рішень і висновків. Усвідомлене – те, що ми бачимо і пізніше можемо згадати, описати як побачене. Детальніше за посиланням.

чай досягай спокій міра

Часто, коли мені хочеться поспішати і метушитись, я згадую історії, що мали місце на міжнародних семінарах із айкідо. Коли до нас приїжджали майстри найвищого рівня з Японії, ми перед ними намагалися показати свою техніку якнайкраще, гупаючи одне одним об землю з усієї сили, після цього захекуючись і важко дихаючи. Вони зазвичай казали «ісі, ісі», або «рілякс … ріляккс» (що в перекладі з японсько-англійської мало б звучати «easy», «relaxed»). Даючи зрозуміти, що не треба так рвучко щось робити, аби потім від цього довго відпочивати. І тепер в умовах показової надактивності я часто нагадую собі: не спіши, розслабся, ще все встигнеш! Це дозволяє пам’ятати, що досягаємо ми не завдяки метушні, а лише коли тренуємо вищу середню швидкість. Коли є якась справа, котру ви не встигли, як то кажуть, «на вчора», горяща, то нехай вона краще і згорить! Не беріться також і за ті, що на сьогодні, ліпше візьміться за завтрашню! Скільки можна застрягати у минулому – дивіться вперед!

Фінансова незалежність – реальність для кожного! Фінансова грамотність – це перший крок на шляху до фінансової незалежності! Долучайтесь за посиланням.

Життя пропонує нам лазанью, та ми настільки поспішаємо, що відмовляємося від неї та їмо хот-доги. З часом призвичаюємося до них, і, думаючи, що то норма, перестаємо хотіти кращого. Звикаємо, що немає часу на сім’ю і на дітей, погоджуємося на те, аби постійно спізнюватись і поспіхом в останній момент вирішувати важливі справи, приймаємо свої неефективні звички як риси характеру, з котрими «нічого не вдієш». А насправді немає такої страви, яку б не можна було виміряти кількістю необхідного затраченого на її приготування часу, такого смаколика (добрих взаємин, корисних звичок, вмінь, своєчасності тощо), який би неможливо було зробити, доклавши достатньо часу і зусиль.

Майте терпеливість

Ніколи не призвичаюйтеся до хот-догів, вимагайте від життя найсмачнішу лазанью, і будьте готові її дочекатися! Бо що приготує господиня, яка має всі інгредієнти для смачнющого борщу чи, скажімо, медівника, але повинна встигнути зварити/спекти його за 10 хв.? – Сирий борщ і глевкий медівник. Так, звісно, можна підкрутити газ у плиті, однак тоді ми матимемо гарячий водянистий борщ і глевкий спалений по краях медівник – не набагато кращий результат. Саме такий наслідок завжди буде при поспіху, в того, хто не маючи часу чекати, погоджується на абищо.

Хочете якісного життя? Просто заберіть із нього все зайве! Не спілкуйтеся з не потрібними вам людьми, не відчувайте не потрібних вам емоцій, не займайтеся не цікавими вам справами, залишіть собі тільки час на кохану людину, дітей, улюблену справу, позитивні емоції. І коли здається, що ви ще не на тому рівні, не доросли до такого життя, аби так розпоряджатися своїм часом, то це не що інше як самообман, бо я точно знаю: ви вже від сьогодні можете проживати своє життя ідеально. Тобто без нічого зайвого, нехай навіть одна хвилина вашого життя не буде змарнована непотрібним.

Роман Кушнір (уривок із книги «Досягай»)

Долучайтесь до нас у соцмережах  Facebook та Instagram. У нас ще багато цікавого для вас!

Куди вкласти гроші в Україні

Куди вигідно вкласти гроші в Україні, щоб зберегти заощадження і заробити

У попередніх статтях я багато уваги приділяв тому, як планувати бюджет та розподіляти фінансові потоки, щоб мати заощадження. Але просто відкладати кошти мало – треба,

Читати далі »

Що таке фінансова грамотність та як стати фінансово грамотною людиною

Поруч з базовими навичками грамоти, читання та письма, кожна людина повинна володіти навичками фінансової грамотності. Це та базова компетенція, над якою, освоївши, ми перестаємо задумуватися,

Читати далі »
Facebook
Twitter
LinkedIn