Маятник

маятник жовтий колір психологія вибір

Великий внутрішній спокій або про маятник, який зупинився

У кожного з нас усередині знаходиться великий маятник. Він хитається зі сторони у сторону, створюючи певну циклічність подій у нашому житті. На жаль, ми рідко коли не те що керуємо, а навіть усвідомлюємо мотиви своїх дій, насправді спричинені маятником.

Важливе вміння присутньої людини – це вміння переключатися між справами. Бо якщо хтось захоплюється своїми справами аж настільки, що втрачає себе (хай навіть читає книгу так, що не може відірватися, тобто коли насправді книга читає його/володіє ним), то припиняє існувати. Вимикач, чи то пак перемикач справ, завжди повинен бути всередині вас, і ваша рука повинна постійно намацувати його. Навіть корисною у цьому випадку може бути одночасна робота зі всіма справами (тобто виконувати цікаве і переходити до іншої справи, коли ви вирішили, що вам набридло). Однак і тут варто пам’ятати: рано чи пізно корисна звичка робити все паралельно захоче перетворитися у залежність метушливо робити все водночас, маскуючи все це під псевдоефективність. Тож способом уникнути подібного результату має знову ж бути постійне усвідомлення своїх дій у часі «тут і зараз». Читати далі.

То що таке маятник?

Маятник – це показник нашого впадання з крайності у крайність. Наведу приклад: людина дуже сильно на когось насварила (чоловік на жінку, керівник на працівника, мама на дитину тощо). Вона хитнула свій емоційний маятник в одну сторону, і, відповідно, він повернеться у другу, як тільки набере відповідного прискорення, – тобто тій людині стане дуже неприємно від того, що вона зробила, і наступною емоцією, яку вона відчуватиме, буде страх. Майже настільки, лиш трохи менше, наскільки маятник відхилився в сторону агресії, настільки він хитнеться і у сторону страху – чоловік може з сильних переживань почати просити вибачення чи намагатися задобрити дружину подарунком, керівник може несподівано виконати попереднє прохання працівника про підвищення зарплати, а мама може поплакати разом із своєю дитиною і деякий час виконувати всі її примхи. Що відбудеться після того, спрогнозувати неважко: маятник знову гойднеться у другу сторону – правда, його коливання буде вже дещо менше. Тобто прояв виявиться не такий виразний. Наступне коливання – у другу сторону і повернення назад.

Маятник – тіло, свобода руху якого в полі тяжіння обмежена підвісом в одній точці. Маятник може здійснювати коливальні й обертальні рухи.
Детальніше читайте у WiKi.

годинник маятник коливання

Психологічний маятник на практиці

І так гойдатиметься маятник до повної зупинки і аж доки щось знову не виведе його з рівноваги. Це стосується якої завгодно емоції, звичок чи вчинків.

  • Людина, що недавно прийняла дуже вдале раціональне рішення, відсвяткує його геть безглуздо;
  • так само, попрацювавши надмірно, людина і відпочити захоче по особливому виклично;
  • чи, скажімо, надто гарно провівши декілька днів із коханою людиною, тяжітиме до конфлікту з нею,
  • чи, весело побавившись із дитиною, буде схильна до надмірного моралізаторства.

Зрештою маятник стосується і найбуденніших речей:

  • той, хто переїв, деякий час поститиме,
  • а той, хто попікся, дмухатиме на холодне;
  • той, хто надто довго був на сонці, швидко змерзне у тіні;
  • хто з’їв надто багато кислого, отримає оскомину і деякий час їстиме тільки прісне.

Кожне наступне коливання маятника знову ж таки буде все менше і менше за своєю амплітудою, і коливання гаснутимуть, аж доки зовсім не зупиняться. Крайнощі породжують крайнощі не лише у життєдіяльності людини, але і тривалих суспільних процесах. Тож не дивно, що у надто ліберальних громадах виникає релігійний фундаменталізм, а деспотичні режими змінюють «відлиги» і «весни», за якими настають дещо м’якші прояви «закручування гайок», аніж були раніше, але зовсім не толерантні. Навіть мода (на одяг, на наукову концепцію, на мову, на традицію тощо) підвладна такій гойдалці: спершу щось стає дуже популярне, а потім прямує до повного забуття, аж поки, наче фенікс, знову не відновлюється з попелу. І так, аж доки суспільство цілком не збайдужіє до якогось питання або воно не перейде у розряд норми.

Ефективний керівник: курс який вивільнятиме 2 години Вашого часу щодня! Долучайтесь за посиланням.

Ситуації на рівні особистостей

Однак повернімося до ситуацій на рівні особистостей. Розізлитися, накричати, вдарити … впасти в ейфорію, досягнути чогось значного, пробудити надмірний інтерес до чогось … образити, натиснути, зробити прикро … тішитися, радіти, посміхатися … відчувати невдоволення, бурчати, критикувати … пробачити, посміхнутися, відпустити … завагатися,
відчути невпевненість, задуматися … зупинитися, повернутись у стан «тут і зараз» – приблизно такі гойдалки спостерігаються всередині нас із найрізноманітніших питань. З одного боку, це не що інше як затихаючий циклічний процес, а з іншого, – природний пошук гармонії і балансу, схожий на те, як канатоходець іде по своєму натягнутому над прірвою канату, – нахил в одну сторону вимагає відновлення рівноваги через хитання у другу сторону. Причому, чим більша амплітуда першого коливання, тим сильнішого компенсуючого руху воно потребує.

Людина часто не усвідомлює причин своїх дій, однак як тільки починає розуміти «принцип маятника», то одразу може переходити на новий рівень ефективності, бо дізнається: чим більше вона гойдне маятник у одну сторону, тим більше він набере енергії, щоб потім повернутися у другу крайність. Одночасно у нас гойдаються сотні маятників, впливаючи один на одного, змінюючи траєкторію й амплітуду одні одних, створюючи між собою резонансні або дисонансні взаємини. Чим розгойданіший маятник, тим важче його зупинити, а чим важче його зупинити, тим менше людина перебуватиме у стані «тут і зараз» – проходитиме найнижчу точку своєї траєкторії. На жаль, надто часто людина дозволяє виводити свій маятник із рівноваги – непродуманим реакціям, крайнім емоціям, зайвій інформації, іншим людям. Тому-то більшість живе з розгойданим усередині маятником – із киданням із одних крайнощів в інші. І при цьому, навіть готова якось такому зарадити, не може опиратися законам механіки маятника, розуміння принципів котрого дозволяє геть по-іншому сприймати навколишній світ.

Фінансова незалежність – реальність для кожного! Фінансова грамотність – це перший крок на шляху до фінансової незалежності! Долучайтесь за посиланням.

Практика

Тож якщо ви бачите

  • маму, яка така добра до дитини, наче найкраща колежанка, то не вірте своїм очам – ви просто не бачите часу, коли та сама мама у приступі істерики кричить дитині, «що не хоче її більше бачити»;
  • якщо бачите закоханих, які так мило воркують, тримаючись за ручки, то знайте: саме зараз вони набираються сил, щоб вдома пристрасно бити горшки;
  • бачите працівника, який погоджується з усім, чим навантажує його шеф, – не обманюйтеся думкою про виконавськість людини – точно є час, у якому цей же чоловік бунтуватиме на щонайменше прохання дружини, дитини чи своїх батьків.
  • Так само, якщо бачите людину, яка ображає інших і загалом поводить себе зухвало і прикро, то пригляньтеся: можливо, перед тим ця ж людина була переповнена любов’ю до когось чи чогось.

Немає абсолютного зла і добра. Чим більше маятник відхиляється в одну сторону, тим більшого за силою заряду він набирає, щоб хитнутись у другу. Володійте своїм маятником. Не розгойдуйте його зайвий раз. І вже зараз почніть збалансовувати коливання своєю присутністю у часі «тут і зараз». Бо інакше за крайністю з’явиться інша крайність. Як каже українська приказка: з любові дід бабі око вибив, а мавр зробив свою брудну роботу. А це, в свою чергу, несе новий виток попадання з крайності у крайність.

Розуміння механіки маятника дозволяє також завжди дочекатися відповідного вдалого моменту й усвідомлення того, що все так не буде. Той, хто вміє чекати і бути присутнім у своєму житті, завжди матиме можливість дочекатися слушної нагоди – маятника, який проходитиме потрібне нам місце.

Роман Кушнір (уривок із книги «Досягай»)

Долучайтесь до нас у соцмережах  Facebook та Instagram. У нас ще багато цікавого для вас!

Куди вкласти гроші в Україні

Куди вигідно вкласти гроші в Україні, щоб зберегти заощадження і заробити

У попередніх статтях я багато уваги приділяв тому, як планувати бюджет та розподіляти фінансові потоки, щоб мати заощадження. Але просто відкладати кошти мало – треба,

Читати далі »

Що таке фінансова грамотність та як стати фінансово грамотною людиною

Поруч з базовими навичками грамоти, читання та письма, кожна людина повинна володіти навичками фінансової грамотності. Це та базова компетенція, над якою, освоївши, ми перестаємо задумуватися,

Читати далі »
Facebook
Twitter
LinkedIn