Математика обміну

хрестики нолики почуття логіка баланс

Баланс рівняння обміну

Загалом усі без винятку проблеми нашого життя можливі тільки від порушеного балансу у рівнянні обміну «БРАТИ = ДАВАТИ»! Розглянемо найпростіші побутові приклади:

  • якщо людина товстішає, то вона споживає більше калорій, ніж витрачає, або витрачає менше, ніж споживає;
  • якщо хтось багатіє, то тільки тому, що витрачає менше, ніж заробляє, або заробляє більше, ніж витрачає;
  • якщо хтось покращив свої стосунки, то тому, що почав віддавати більше, ніж брати, або брати менше, ніж віддавати;
  • якщо хтось почав більше часу проводити з дітьми, то менше займається роботою, або навпаки;
  • якщо хтось втомлюється, то тому, що віддає більше, ніж бере, або бере менше, ніж віддає.

Тож, якщо ви шукаєте вирішення будь-якого життєвого питання: стосовно досягнення своєї цілі, непорозуміння з колегою, браку якогось вміння, внутрішнього сумніву, негативної емоції, яку викликає якесь спілкування, кар’єрного розвитку, навіть води в крані або порядку в домі, то звертайтеся до формули «Брати = Давати», десь у ній є відповідь. «Брати = Давати», або «Давати = Брати», – це формула, на якій тримається наш світ, і намагання її обійти чи обіграти зазвичай ні до чого доброго у довготерміновій перспективі не призводить. Навіть еволюція – це «Брати = Давати» інше, але не менше. Тобто коли один ресурс трансформується в інший, але менше його ані в одній частині рівняння, ані в іншій від того не стає.

Більше про ефективність ви можете прочитати у нас в рубриці “Ефективність”. Розвивайтесь із нами!

Проблеми обміну

Типові проблеми можуть виникнути під час обміну ресурсів, коли:

  1. даємо більше, ніж беремо, бо з часом виснажимося;
  2. беремо менше, ніж даємо, бо з часом самі не матимемо;
  3. даємо менше, ніж беремо, бо з часом переповнимося;
  4. беремо більше, ніж даємо, бо з часом нам перестануть давати;
  5. платимо тільки одним ресурсом, бо його курс тоді стає дуже низький для інших;
  6. беремо тільки з одного джерела, бо тоді зростають ризики за умови його втрати, а часто також зростає вартість кожної наступної одиниці здобутого ресурсу;
  7. не бачимо варіанту формули «Давати = Брати», бо тоді не можемо ініціювати змін у своєму житті, адже для змін працює правило «Спершу дай, а потім бери»;
  8. не хочемо обмінюватися за ринковим курсом, бо тоді з нами не бажатимуть мати справу;
  9. не вміємо обмінюватися, бо тоді завжди у програшній ситуації;
  10. не беремо (не приймаємо), бо тоді нам перестають давати, або і самі перестаємо мати;
  11. не даємо, бо тоді з нами перестають обмінюватися;
  12. не бачимо, чим платимо, бо тоді накопичуємо ризик неочікуваного ресурсу за часом появи і масштабами;
  13. переплачуємо одним ресурсом (наприклад, своїм здоров’ям), не створюючи нічого більше (або хоча б інше), а просто компенсуючи невдачу в одній сфері виграшем в іншій.

хрестики нолики почуття логіка баланс

Міні-висновок: все, чим ми займаємось у взаєминах з іншими людьми, це обмін. Хочемо ми того чи ні, а будь-яке спілкування схоже на Ринок, на якому один товар обмінюється на інший. Товаром є ресурс. Ресурс – це наявність у нас того, що є в дефіциті в інших людей. Уміння людини вдало обмінювати один ресурс на інший визначає її соціальний і життєвий успіх. Ми готові вчиняти дію і затрачати ресурс, якщо «за нашими розрахунками» це буде «економічно доцільно», тобто кількість ресурсу зросте, або, навпаки, вибиратимемо бездіяльність, якщо, «згідно з розрахунками», ціна, яку нам доведеться заплатити, буде меншою, аніж якщо б ми вчиняли якусь дію*.

*Тож кожного разу, коли ви чи хтось із вашого оточення залишаєтеся бездіяльними, спробуйте зрозуміти, яку ціну готові заплатити за свою бездіяльність.

Чи всім все ми обліковуємо? Так. Чому ж ми не здаємося собі такими меркантильними? Бо робимо це підсвідомо. А натомість свідоме ведення всіх «бухгалтерських книг» було б більш ресурсозатратне, ніж вигода. Тобто зусилля не повертали б ресурсу на їхнє створення.

Не менш важливим питанням є не тільки те, який ресурс ми даємо і беремо, а й те, як нам зараховують, що ми даємо, і як ми зараховуємо, що дають нам. Погодьтеся, можна легко знецінити вартість автомобіля, який нам подарували, або вибороти завищену ціну для посмішки, яку ми неакуратно кинули. Як кажуть: важливо не хто як голосує, а хто як рахує. Згадайте, як відбуваються торги на ринку: покупець хоче занизити вартість товару, а продавець її завищити, і єдине, що їх обмежує, це ринок – наявність альтернатив та інших гравців.

“Експеримент” – наш журнал про саморозвиток! Переходьте на сайт, читайте статті. Сподобалося? Замовляйте друковану чи електронну версію! Підтримайте україномовне видання!

Зарахування ресурсу

Формула зарахування ресурсу – дуже важлива, адже показує не так те, що ми віддаємо, як те, що нам «зараховують». Звичайно, у конкретному обміні можна ще більше викривити вартість того чи іншого ресурсу, але загалом формула обміну між двома людьми має такий вигляд:

Re1+Rt1+Rm1=Re2+Rt2+Rm2.

Тобто сума ресурсів емоційного, часового, матеріального від однієї людини дорівнює сумі таких ресурсів від іншої. Однак зараховують нам за формулою:

N1*Re=N2*Rt=N3*Rm.

N – це обсяг ресурсу, який ви віддали.

хрестики нолики почуття логіка баланс

Тобто найбільше цінується той ресурс, якого ми віддали найменше. Спрощений приклад: якщо ми вкладаємо в когось дуже багато часу, але не даємо грошей (матеріального ресурсу), то час розмиває своє значення як ресурс, натомість гроші стають критично дефіцитними. Або, якщо вкладаємо тільки грішми, а не генеруємо емоцій, то гроші не цінуватимуться, а емоції переоцінюватимуться. Детальніше я описую модель ресурсності у книзі «Закони поведінки у формулах і моделях», а тут хіба нагадаю основні висновки:

  • Почніть більше віддавати того ресурсу, який досі віддавали найменше, і менше того, який віддавали найбільше;
  • Не намагайтеся дати ще більше того, чого і так даєте забагато;
  • Постійно підтримуйте баланс між різними видами ресурсів, які віддаєте.

Якщо ви чогось віддаватимете мало, то його можуть зараховувати вам ще менше (дрібної рибки у великому озері можна і не побачити). Якщо ж віддаєте чогось забагато, то розмір внеску цього ресурсу легко знівелювати (в мільйоні може легко загубитися сто тисяч). Якщо ж даєте чогось достатньо (всього порівну), але іноді трохи більше чи трохи менше, то, ймовірно, цей ресурс котируватиметься на ринковому рівні.

Хочете опанувати мистецтво відповідального спілкування? Радимо наш однойменний онлайн-курс на платформі lms.spe.org.ua.

Еволюційні міфи

Трохи глобального: еволюційне створення видів базується на пошуку нового дешевого харчу. Так з’явилися види, які дихають повітрям (кисню в атмосфері було багато, і він «вважався» отрутою), травоїдні тварини (проторослин було багато), а потім і м’ясоїдні (стало багато прото_бігаючих_білків), так з’явилися релігії (густонаселене середовище готове приймати й поширювати певні меми), гроші (потреба в обміні), книги (середовище здатне поширювати певну інформацію), фейсбук (середовище потребує дешевих сурогатних емоцій) і біткоїни (незадіяні ресурси інтернету). А згодом з’явиться ще багато чого. Будь-яка система спершу на старті потребує ресурсу (бажано якнайдешевшого), але потім відновлює цей ресурс щораз швидше. Чи мова йде про будівництво доріг у країні, чи порозуміння у спілкуванні, чи навички комунікації англійською.

Бути ресурсною людиною означає вміло проводити обмін як між своїми власними ресурсами, так і на зовнішньому ринку, тобто з іншими людьми, а також вміти пропускати через себе великі потоки ресурсу. Хто краще рахує, той довше залишається у грі. Великій грі під назвою «Життя».

Автор: Роман Кушнір (Ресурсність: математика самореалізованої людини)

Куди вкласти гроші в Україні

Куди вигідно вкласти гроші в Україні, щоб зберегти заощадження і заробити

У попередніх статтях я багато уваги приділяв тому, як планувати бюджет та розподіляти фінансові потоки, щоб мати заощадження. Але просто відкладати кошти мало – треба,

Читати далі »

Що таке фінансова грамотність та як стати фінансово грамотною людиною

Поруч з базовими навичками грамоти, читання та письма, кожна людина повинна володіти навичками фінансової грамотності. Це та базова компетенція, над якою, освоївши, ми перестаємо задумуватися,

Читати далі »
Facebook
Twitter
LinkedIn