Яка роль думок в особистій ефективності

Кожна людина живе так, як уміє сама з собою домовитись.
І це не залежить ані від країни, ані від обставин, ані від погоди чи якоїсь
іншої «об’єктивної реальності»

Роман Кушнір “Створюй! Перші 100 000 кроків до успіху”

змініть свої думки

Змініть свої думки – зміниться життя!

Наш щирий намір є вирішальною дією. Всі обставини складуться якнайзручніше, коли ми справді чогось хочемо. Весь Всесвіт змовляється, щоб допомогти нам, якщо ми віримо у те, що робимо – чи це стосується приготування яєчні, чи вчасного приходу на зустріч, чи навіть вибору супутника життя. Масштаб значення не має. А якщо щось не вдається, то причиною є лише відсутність у нас віри.

Життя дуже схоже на велетенський супермаркет – у якому є все, а розраховуємося ми за покупки з гаманця свого часу й можемо вивезти стільки, скільки вміститься в один возик. Тож постійно доводиться вибирати. І якщо ми не знатимемо, чого хочемо, то врешті завжди виїздитимемо з того супермаркету із купою «акційного», смачного, але непотрібного мотлоху. Замість того, щоб написати список цілей, марнуємо час на все підряд. До того ж починається все з хибних думок – невмілих перемовин із собою.

Ще одним нашим внутрішнім ворогом є самозвинувачення. Правила для ліквідації ціє звички шукайте у статті журалу “Експеримент” або за посиланням на статтю “Чи маєте ви згубну звичку до самозвинувачення?”

Варто постійно пам’ятати: те, що ви отримуєте у своє життя зараз (певне коло людей, ресурси, вміння, радість від діяльності, патруль ДАІ, настрій) – це результат ваших думок у минулому. Але те, що ви відчуватимете, зароблятимете, вмітимете завтра – буде результатом теперішніх думок. Іноді для неефективної людини – це ціле замкнуте коло, такий собі гордіїв вузол невдач і проблем, коли вона не може думати про щось добре сьогодні, бо має розв’язати вчорашню проблему, а отже, завтра матиме новенькі, створені сьогодні, труднощі. Розрубати його означає почати робити щось більше, щось особливе і щось краще вже сьогодні. Лише той, хто знайде додатковий час на те, щоб почати робити більше – матиме досягнення завтра. Навіть на курсах із фінансової грамотності я кажу, що всі наші вміння і результати, разом з оплатою наших послуг, – це оцінка тієї роботи, яку ми вчора провели над собою у додатковий позаробочий час. Що більше працювали над домовленостями з собою (робили те, що було важко, надихали себе, коли були знеохочені, пробували те, на що раніше не наважувались, навчались нових умінь, робили щось звичне в інший спосіб, насолоджувались рутиною, яка раніше дратувала тощо), то більш вдалі результати матимемо сьогодні.

Часом, щоб досягти хороших результатів нам може бракувати мотивації , тому пропоную вашій увазі дієві та практичні техніки для мотивації у статті “Техніки для мотивації“.

З особистою ефективністю, тобто вмінням домовлятися з собою, ростуть і швидкості здійснення наших бажань і думок. Що ефективнішою є людина, то швидше її думка стає вчинком, матеріалізується. Тільки захотіла припаркуватися – аж тут перед нею хтось виїжджає із вщент забитого паркінгу, щойно подумала про якийсь бізнес-проект, як раптом хтось несподівано повертає вам давно забутий борг якраз на потрібну суму, згадали про людину, яку хочете побачити, – і ось вона вже сама вам телефонує, щоб домовитися про зустріч. Швидка реалізація бажань є показником незашлакованості думок різним ментальним непотребом (сумнівом, незадоволенням, відчуттям недостачі, гніву, приховування тощо). З іншого боку, справжнім благом є те, що не всі думки реалізуються надто швидко. Лиш уявіть собі непропрацьовану особистість, яка побажала щось негативне чи просто, як завжди, сконцентрувалась на проблемі і одразу ж у своє життя це отримала – та це відбулося б якесь масове моментальне самогубство!

Тож варто бути дуже акуратними зі своїми думками! Отой внутрішній бюрократ, з яким постійно треба боротися за власні рішення і домовлятися про їх виконання, насправді є чудовим захистом від непродуманих учинків. Іншим аргументом у перемовинах із собою є розуміння причини як наслідку і навпаки. От наприклад: коли мені віддадуть гроші, то я одразу виплачу і свій борг – варто розуміти у зворотній послідовності – коли я виплачу свій борг, мені одразу повернуть мої гроші. Тільки-но я знайду кращу роботу, то одразу звільнюся зі старої – тільки-но ти звільнишся зі старої роботи, то одразу знайдеш кращу нову. Коли він почне себе ліпше поводити, то я приготую йому особливий подарунок – тільки-но ти зробиш йому особливий подарунок, як він одразу і почне себе краще поводити. Коли ти отримаєш відмінну оцінку за контрольну з фізики, ми купимо тобі велосипед – коли ви купите дитині велосипед, тоді вона отримає «відмінно» з фізики. Я б запаркувався у цьому провулку, якби знав що там буде місце – коли ти туди поїдеш, то там знайдеться місце для тебе. Я б зробив їй комплімент, якби знав, що це допоможе – якщо ти зробиш їй комплімент, то це допоможе. Таких ситуацій безліч. І перевагу отримує саме той, хто просто вірить. Людина, яка готова змінювати причину і наслідок, починає повністю впливати на ситуацію. Із залежного об’єкта стає керівним суб’єктом. Саме про це каже фраза – станьте тією зміною, яку ви хочете бачити у світі. Логічне підґрунтя для такого мислення теж можна знайти, адже для того, щоб щось отримати, спершу потрібно звільнити для цього місце. Тобто щось віддати – власні стереотипи, час, гроші, упередження, взаємини, бажання, відчуття тощо. Бо якщо, як і робить більшість людей, чекати на те, що спершу щось нове треба у своєму житті отримати, а вже потім віддати старе, то з такими підходами можна все життя прожити в умовах постійної недостачі і невдоволення тим, що є.

Поки я це пишу, у сусідній кімнаті спить малеча, коли вона встане, я вже не зможу писати. Тож мені необхідно домовитися (з нею, з Всесвітом, з собою) про те, щоби я дописав це речення. До того ж зробити це дуже швидко – знайти пояснення, чому це саме зараз мені необхідно – дописати це речення, а не піти бавитись із донькою. І я знаю: якщо я не знайду достатньо пояснень для себе, то вона прокинеться, а якщо знайду, то я ще зможу трохи по-писати. Це зовсім не означає, що якась справа є пріоритетнішою, – вважаю, що треба вміти насолоджуватись будь-яким проведенням свого часу, просто у моєму випадку таким є відпрацювання постійного внутрішнього відчуття цінування часу і «ведення своєї лінії» перед Всесвітом. Тому зараз прошу, щоб мала поспала ще десять хвилин і щоб я дописав цей абзац. Як бачите, сьогодні мені це вдалось. А завтра буде новий день і нові «переговори».

Втім, щоб гнути свою лінію чи то перед внутрішнім бюрократом, чи то перед Всесвітом, перше, що потрібно, – це її мати!Для чого мені купляти ту чи іншу річ? Чого я насправді хочу? Яка моя ціль у цьому спілкуванні? А чого я хочу навчитись цього дня? Чому маю зараз встигнути на цю зустріч? Що буде, якщо я не отримаю того що хочу? – Постійний шквал питань. Постійні перемовини з собою. Постійне перепитування себе ЧОГО ТИ ХОЧЕШ? Це чудовий амулет для досягнень і водночас, захист від проблем. Людина, яка у конфлікті згадає, чого вона хоче – перестане конфліктувати, бо навряд чи її ціллю є псувати взаємини; той, хто згадає, що його ціллю є написання нового бізнес-плану, – швидко прокинеться і візьметься за роботу; хто хоче завести собаку – заведе її; а той, хто хоче піти у кіно – піде у кіно; людина, що захоче зробити благодійний внесок – зробить його; а той, хто захоче поїхати до Відня – поїде туди. Все втілюється неочікувано швидко, якщо це справді є нашою ціллю. Час на її досягнення скорочується до мінімуму.

Які "капкани" зустрічаються нам на шляху

Які “капкани” зустрічаються нам на шляху

Коли людина не знає, чого вона хоче, то постійно потрапляє у капкани сумніву, роздвоєних бажань, проблем і непорозумінь насамперед із собою, що потім проектується і на труднощі у стосунках з іншими, бо ми змушуємо інших досягати того, що би мали досягати самі.

1. Сумнів

Сумнівце суцільний злочин проти власних досягнень– це клин, який вбився між дві частини чогось цілого, це червячок, який заліз у добре і соковите яблуко. Скільки всього не досягне людина, яка сумнівається, бо не знає, чого вона хоче, тобто не вірить собі беззастережно й до кінця. Тож немає більшого злодія успіху, хіба що конкурентом сумніву може бути роздвоєна ціль.

2. Роздвоєна ціль

Куди влучить лучник, якому в очах двоїться? Скільки зайців спіймає той, хто поженеться за двома одночасно? Наявність подвійної цілі дорівнює їх відсутності. Людина втрачає внутрішню точку опори, коли поводить себе так, наче хоче все й одразу, не знаючи, що з того всього для неї найголовніше. Той, хто відкусив занадто великий для себе шматок – обов’язково ним вдавиться. Якщо насамперед визначитись з тим, «що мені насправді потрібно», то те, що менш пріоритетне, ми обов’язково згодом отримаємо як приємний бонус, а коли не можемо визначитись із послідовністю бажань, то врешті-решт не матимемо нічого.

3. Проблеми

На заняттях із тайм-менеджменту я часто роздаю амулет від проблем: якщо ви не хочете, щоб у вашому житті щось відбулось, просто скажіть собі: «Мені це не потрібно» і проблеми не буде! Це дуже ефективний захист, такий собі лазерний нанощит, та я не боюся давати таку високоефективну річ усім, кому завгодно. Чому? Тому що той, хто ще не матиме достатньо віри – просто не зможе ним скористатися, а той, хто вже «дійшов» до усвідомлення того, що його відносини з іншими повністю залежать від нього самого – зрозуміє і використає. На шкоду комусь такий захист застосувати неможливо. Тож частіше використовуйте захист-амулет у вигляді фраз: «Мені це не потрібно!», «А навіщо воно мені здалося?», «Я не маю часу на цю проблему» і «Я не можу собі цього (чогось поганого) дозволити» тощо. Якщо при цьому знати свою мету і невідступно до неї йти, то проблем на своєму шляху ви не матимете. Пам’ятайте, що проблема – це те, що є для нас найважливішим у конкретний момент часу. А кожна проблема – це наша нецілісність, коли час і голова просто напросто не заповнені чимось корисним. І проблеми бувають тільки у того, хто має на них час. Тому способи боротьби з проблемами полягають у тому, щоби знайти собі більш корисну і приємну проблему. Якщо вас сваритиме шеф, а ви у той час думатимете про те, як встигнути на літак на Мальдіви з коханою людиною, то чи будуть його претензії образливими? Чи буде у вас сенс і, щонайголовніше, час ображатись, коли вас чекає натовп прихильників, яким ви маєте сказати щось дуже важливе і цінне. А що стосуєтєся конкретно образ, про них і про інші, начебто щоденні та звичні, але насправді цілком деструктивні прояви, я пишу у книзі «Невротичні прояви нормальних особистостей». Коротко лише скажу, що люди люблять порпатися у своєму ментальному багні, не бажаючи щось змінювати, і пояснюючи всі свої проблеми негідною поведінкою інших або обставинами, бо так зручно і звично, і зрештою, просто вигідно, бо виправдовує власну бездіяльність.

Доречі, Школа розвитку SPE   запрошує відвідати курс “Тайм-менеджмент“.

Цікаве про тайм-менеджмент читайте у статті “Тайм-менеджмент як мистецтво

4.Непорозуміння

– Ми живемо разом і нам добре, але моя дівчина хоче більший будинок, а я вважаю, що навпаки,
потрібно більше грошей віддавати на благодійність, – каже учасник курсу.
– А в чому тут проблема?
– Ну як, у чому – я не можу так просто реалізувати її цілі, не досягнувши своєї.
– Ага, тобто, ваша ціль – це якусь суму вкладати у благодійність, а її ціль полягає у тому, щоб ви придбали їй більший будинок? Так не буває. Якщо ми пов’язуємо досягнення своєї цілі з діями інших людей, то це насправді не наша ціль, а наше бажання вчинити насильство стосовно іншої людини. Нехай кожен виконує те, що має за мету, і тут не буде жодних непорозумінь і суперечностей. Ви робите свій вклад у благодійність, вона заробляє на кращий будинок і, живучи разом, ви щодня насолоджуєтесь життям.

Занотовані на папері цілі чи чітко сформований у електронному вигляді план справ на сьогодні забезпечує успішність і дієвість людині, а саме вміння ухвалювати швидкі відповідальні рішення у щоденних, щогодинних і щохвилинних внутрішніх діалогах – знаходити порозуміння з собою і, дослуховуючись до своїх внутрішніх суперечливих думок, залишатися цілісним і одностайним у рішеннях.

Як прописати свій ідеальний день? Пропоную переглянути відео на цю тему

Попрацювати над своєю ефективністю запрошую Вас на курс “Ефективність і самореалізація“.

Про ефективніть , самореалізацію, тайм-менеджмент ми часто пишемо у нашому телеграм каналі, тому приєднюйтесь там багато всього цікавого.

 

 

Куди вкласти гроші в Україні

Куди вигідно вкласти гроші в Україні, щоб зберегти заощадження і заробити

У попередніх статтях я багато уваги приділяв тому, як планувати бюджет та розподіляти фінансові потоки, щоб мати заощадження. Але просто відкладати кошти мало – треба,

Читати далі »

Що таке фінансова грамотність та як стати фінансово грамотною людиною

Поруч з базовими навичками грамоти, читання та письма, кожна людина повинна володіти навичками фінансової грамотності. Це та базова компетенція, над якою, освоївши, ми перестаємо задумуватися,

Читати далі »
Facebook
Twitter
LinkedIn