Тайм-менеджмент як мистецтво

Уривок із книги Романа Кушніра “Створюй! Перші 100 000 кроків до успіху”

тайм-менеджмент

А коли добре щось умієте – того не забувайте, а чого
не вмієте — то того учітесь, так же, як отець мій.
Удома сидячи, він зумів знати п’ять мов,— а за се
почесть єсть од інших країв. Лінощі ж – усьому
[лихому] мати: що [людина] вміє – те забуде, а чого
ж не вміє – то того не вчиться.
Володимир Мономах

Успіх – це ще не кінець, невдачі – це ще

не фатальність: лише мужність продовжувати
свій шлях має значення.
Уїнстон Черчілль

Суть тайм-менеджменту

Коли мене питають, у чому полягає тайм-менеджмент і що важливіше: планування чи визначення цілей, я зазвичай відповідаю – найважливішим є вміння спілкуватися і результативно домовлятися з самим собою. Адже чого варті бездоганно продумані цілі чи ідеально складені плани, якщо основний виконавець, тобто ми самі, будь-коли може відмовитися їх досягати чи виконувати? Хай яким вишуканим і потужним є автомобіль, та без вправного водія – це нічого не варта бляшанка. Саме водій є тим Левом, який вдихає душу в Ґолема. Тому вчитися управляти собою в часі потрібно на заняттях зі спілкування, а не на курсах із тайм-менеджменту.

Всі наші досягнення – це результат складних, часто тривалих перемовин і пошуку співпраці нас із нами. Це ціла система глибинного внутрішнього спілкування з собою: система постановки запитань, пошуку відповідей, самомотивації, спонуканя до дії, погроз, закликів, натхнення, шантажу і, звісно, віри:

  • “Що я маю зараз робити?” – питаємо когось відповідального.
  • “Сьогодні я снідатиму яєчнею”, – ухвалюємо рішення.
  • “Чому ти не зробив цю справу вчасно?” – докоряємо собі або вислуховуємо докори від інших.
  • “Тобі все вдасться!” – надихаємо себе, поки цього не встигло зробити оточення.
  • “Скільки я маю заробити цього місяця?” – розмірковуємо логічно, але не без приємності.
  • “Куди я поклав квитки на поїзд?” – панічно рвемо волосся на голові.
  • “Чого ти хочеш?” – обурюємось чиєюсь поведінкою.
  • “Що мені потрібно зробити, щоб цього досягнути?” – роздумуємо над якимось виробничим завданням.
  • “Може, б то ще повалятися…” – думаємо спросоння.
  • “Що треба змінити?” – раціоналізуємо.
  • “Знову доведеться виправдовуватись за спізнення…” – важко зітхаючи, йдемо на роботу.
  • “Що я змінюватиму просто зараз?” – активізуємось для ухвалення рішення.
  • “Коли краще почати?” – шукаємо відмовок, щоб нічого не робити.
  • “Що скажуть інші?” – дається взнаки глибинний внутрішній блок.

Таких питань безліч і ім’я їм “Легіон”. І саме від того, як ви вмієте з собою домовлятися, залежатиме ваш результат. Єдина відмінність від звичного спілкування полягає в тому, що воно відбувається беззвучно і завдяки тому, що на рівні думок, а не вимовлених слів – набагато швидше. Хоча для неефективної людини, яка не готова ухвалювати рішення і брати на себе відповідальність, інколи дискутування, навпаки, може затягнутись, як робота Верховної Ради чи, якщо вам до вподоби, бразильський серіал. Все-таки не у всіх законодавча (що робити), виконавча (хто робитиме) і судова (чи це морально і правильно так робити) діють злагоджено. То рішення під час ухвалення блокуються через сумніви і відсутність згоди, то саботуються через бажання відтермінування, то їх повертає на доопрацювання внутрішня комісія з моралі. Згадайте, як довго інколи може тривати внутрішня дискусія щодо того, чи варто отак зраненька вставати і що краще приготувати на вечерю, а про рішення із започаткування власної справи й поготів.

Отже, стає очевидним, що від того, як ми «поспілкуємося» з собою, приймемо рішення і візьмемо на себе відповідальність за його виконання, залежатиме і наш успіх. Пам’ятайте, що суть тайм-менеджменту не в записах у щоденнику, наклеєних для візуалізації картинках і корпоративній платі за спізнення, а у тому, хто і як втілюватиме ваші задуми.

Я щиро переконаний, що для досягнення успіху будь-якій людині незалежно від її віку, статі чи соціального походження потрібні лише дві складові: перша – це володіти собою і мати в добі 24 години.

Якщо ви керівник , то чи вмієте рахувати свій час? Чи рахуєте ви вартість, інфляцію і рентабельність свого часу? Детальніше про це читайте у такій статті: “Яка ціна часу керівника?”

Дуже часто люди не мають ані першого, ані другого компонента. Не вміють впливати на свій настрій, ображаються, почуваються незадоволеними, сперечаються, вагаються й інше – не володіють самі собою. Не знають, на що і куди витрачають свій час, метушаться, або, навпаки, надто неквапливі – не мають 24 годин у добі, а значно менше. Щоб не бути голослівним, пораджу вам якнайдетальніше згадати весь свій день. Той час, проведення якого ви не можете пригадати, – не належав вам.

Рекомендуємо переглянути відео про ідеальний день, як його прописати:

Якщо це відео було для вас корисним, поставте лайк та підписуйтеся на наш YouTube канал .

А чи не переймаємось ми лише матеріальними засіками? Цікава стаття на тему: “Другої спроби прожити сьогодні не буде” від проекту ДивенСвіт

Тайм-менеджмент як система спілкування може відбуватися на двох рівнях: з собою і з Всесвітом. У першому випадку – рішення повністю залежить від нас, у другому – є якісь умовно об’єктивні незалежні від нас чинники, (які ми, однак, теж можемо контролювати). Почнімо з розгляду перших.

1) Ранок. 6:30. Дзвенить будильник.

– Ех, ще б поспати… А то ще зарано… . 5 хвилин нічого не змінить, – бунтує Сонне тіло.

– Вставай! Ти сьогодні маєш завершити проект! – грюкає у двері Свідомості Відповідальність.

Людина прокинулась остаточно і відірвалась від подушки. Відповідальність перемогла.

2) – Мене так розізлила ця людина, – каже Безвідповідальність.
– Спокійно. Це ти дозволив йому себе розізлити, а отже, можеш повернути себе собі і не злитися, – запевняє спокійний голос Розуму

– Точно. Я вже не злюсь – погоджується на таку думку прагматична Відповідальність

Отак однією фразою ми вирішили конфлікт, що міг назріти, а отже, зберегли собі чимало часу для корисних дій.

3) – Він ніколи мене не розуміє, – обурюється діями іншої людини внутрішній Критик

– Що ти маєш на увазі? – звертається Примирювач.
– Хочу, щоб він більше часу проводив зі мною, – не вгаває Критик.
– То скажи йому про це.
– Добре. Дякую за пораду.
Емоції вщухли і ситуація вирішилась.
Хтось може подумати: як легко в тих прикладах домовитися з собою, якби ж так було насправді – це б таки вивільняло силу-силенну часу!

4) – Козел! – вигукує ображене Самолюбство, – він знову запізнюється на зустріч, а я маю чекати отут на холоді.
– А що ти хочеш? – прокидається Раціоналізм.
– Не хочу, щоб він більше запізнювався! – не вгаває Самолюбство.
– Запізнюватись чи не запізнюватись – то його священне право, – повчає «як жити» Розумне Начало, – а ти можеш лише вибирати свою реакцію на його дії.
Зайди в кав’ярню і займись чимось корисним, наприклад, склади план на завтра.
– Добре.
Як просто й ідеально все можна виписувати у таких внутрішніх діалогах! Однією фразою можна переконати оту другу сторону погодитись із доречними й ефективними міркуваннями і повністю відмовитись від самодурства і непотрібних негативних емоцій, щоб розпочати діяти злагоджено й цілісно. Але ж у реальності внутрішні перемовини зазвичай перетворюються на довгі тиради,
коли сторін наче не дві, а двісті, і кожна з них, не слухаючи інших, переконує у власній правоті. І це ще добре, коли людина знає, чого вона хоче і яким має бути так званий Ідеальний Результат. А здебільшого, особливо для неефективних особистостей, людина, зациклюючись на Проблемі і розвиваючи її, навіть не намагається знайти якесь притомне Рішення.
Тож для того, щоб повернути собі себе (перший компонент успіху), людині передовсім необхідно навчитися вести Внутрішній Діалог. Тобто бути таким собі спікером у парламенті емоцій. Для цього у повсякденності треба іноді абстрагуватись від запеклих дебатів і навчитись вчасно ставити собі таке просте запитання: чого ти хочеш?

чого хочеш ти

Правильний внутрішній діалог – ключ до дверей володіння собою

Інколи доречні ще й інші допоміжні питання «Для чого це тобі?» або «Коли ти цього хочеш?», або «Що буде, якщо ти цього не отримаєш?». У такий спосіб чудово можна зупинити оті безкінечні внутрішні тиради, де є купа руйнівних емоцій впереміш із слізьми жалю до себе, слиною обурення щодо інших людей і настановами щодо того, як вони мають змінюватись. Тоді людина стає схожою на бульдозер, який вирішує проблеми так легко, наче чавить мішки зі сміттям. Хоча, ще раз наголошу, такий спосіб підходитиме лише тоді, коли людина практикуватиме його щоденно, а не спорадично, час від часу.
Тож, якщо хочете досягати більшого і почувати себе щасливою людиною, то вміння ставити собі правильні запитання і шукати на них відповіді буде саме тим ключиком від дверей Володіння собою. І той, хто зможе звести свій Внутрішній Діалог до простої схеми:

– Я не вмію…
– А ти зумій!
– Я не хочу…
– А ти почни хотіти!
– Я не знаю…
– А ти довідайся!
– Я не маю настрою…
– А ти знайди!
– Я не можу…
– А ти зможи!,
отримає незліченну кількість бонусів і переваг у вигляді добрих взаємин з іншими, швидких досягнень, радості від життя і стабільного хорошого самопочуття. А той, хто не сформує такого діалогу, приречений на постійний сумнів і бездіяльність.

У світі є одна-однісінька людина, від рішень якої залежить ваше життя. Це ви самі. Саме від того, як ви мислитиме і щодня домовлятиметесь з собою, залежать ваші здобутки. Ні, це зовсім не означає брати на себе роль Бога і почуватися всемогутнім – є і різні зовнішні обставини, але щодо них теж можна домовитися. І перемовником-посередником знову ж таки виступатимете ви. Наведу декілька прикладів таких ситуацій:

1) Чоловік їде додому і міркує: «Заторів немає, напевне, сьогодні приїду швидше, о 12:30, а не о 13:00, як зазвичай, отже, на обід матиму цілих півтори години, тобто бонусних півгодини, ех, класно, поледарюю трохи… І тут дзвонить телефон: «Любий, заїдь, будь ласка, в магазин, купи хліба». – «Добре». А у крамниці буде черга, і чоловік приїде додому рівно о … 13:00. І річ тут зовсім не у телефонному дзвінку дружини, бо з таким самим успіхом міг виникнути несподіваний корок біля самого дому, можна було забути щось зробити чи виникла несподівана справа, а то навіть за ключами треба було вертатись, бо з дому хтось, як на зло, саме на тих півгодини відлучився.

2) Хтось собі тихо й мирно сидить на роботі і тільки подумав, що варто взятися за важливу стратегічну справу, до якої завжди було ніколи, аж тут – на тобі! – телефонний дзвінок від обуреного клієнта і ситуація, яку потрібно терміново вирішувати.

3) Або як вам така ситуація: у людини розрядився телефон, який їй сьогодні ну конче потрібен, і, йдучи на ділову зустріч у іншу компанію, вона подумки бажає, щоб там був зарядний пристрій до її мобільного. І вже у компанії з’ясовується, що таких, як треба, – аж три! … але світло того дня в цьому офісному центрі зникло. … Як важливо знати, чого ти насправді хочеш! Такі ситуації стосуються всього, що відбувається з нами у житті, а надто важливих життєвих подій.

4) – Ех, я так хочу знайти собі спортивного і розумного чоловіка, щоб мене любив і на руках носив, – міркує дівчина, шукаючи собі кавалера під стать. Через деякий час вона таки знаходить Саме Його: спортивного, розумного, на руках носить, але ледачого й істеричного. Що ж тут скажеш? Бачили очі, що купували, тепер їжте, хоч повилазьте …

Таких прикладів може бути безліч, а наведені вище, окрім того що є реальними, – лише верхівка айсберга нашого вміння домовлятися з Всесвітом щодо себе. Переконаний, що і ви неодноразово потрапляли у ситуації, коли тільки-но з’являлася вільна хвилинка на бездіяльність – то вона одразу й була заповнена чимось непередбачуваним і наче непотрібним, а тоді, коли ви самі не до кінця знали, чого хочете, то отримували якесь Незрозуміле Абищо. Так, це з тієї самої «опери», що думки матеріальні і мають здатність втілюватись, тож необхідно добряче думати перед тим, як подумати. А ще краще – вже зараз почати потрохи домовлятися з собою.

Якщо у вашому житті відбувається таке, коли ви, наприклад, лише задумали зустрітися з якоюсь людиною і якраз записали собі день і час, коли ви з нею зустрінетесь, аж раптом вона вам телефонує, чи, приміром, ви вирішили втілити якусь ідею і саме того дня зустріли людину, яка готова вам допомогти, – то це не що інше, як ваш правильний тайм-менеджмент, ваше ідеальне вміння домовлятися з самими собою і з Всесвітом. І його не купиш за жодні гроші, а лише випрацюєш наполегливою працею над собою із непохитною вірою у вдалий результат.

Важко знаходити час на втілення своїх цілей і планів? Рекомендуємо прочитати статтю: “Часова ресурсність: основні лайфхаки“.

Кожна людина живе так, як уміє сама з собою домовитись. І це не залежить ані від країни, ані від обставин, ані від погоди чи якоїсь іншої «об’єктивної реальності»

Школа розвитку SPE   запрошує на відкриті і дистанційні курси. Пройшовши курс “Тайм-менеджмент“, ви навчитесь безцінному вмінню:

1. Концентруватись на головному;
2. Відкидати зі свого життя усе зайве;
3. Діяти стратегічно і згідно зі своїми цілями.

Реєструйтеся! Будемо раді спілкуванню з вами. Також долучайтеся до нас у соцмережах, де завжди багато інформації  для всіх, хто цікавиться психологією, займається саморозвитком і просто для тих, для кого експеримент – це життя, а життя – це експеримент!

Куди вкласти гроші в Україні

Куди вигідно вкласти гроші в Україні, щоб зберегти заощадження і заробити

У попередніх статтях я багато уваги приділяв тому, як планувати бюджет та розподіляти фінансові потоки, щоб мати заощадження. Але просто відкладати кошти мало – треба,

Читати далі »

Що таке фінансова грамотність та як стати фінансово грамотною людиною

Поруч з базовими навичками грамоти, читання та письма, кожна людина повинна володіти навичками фінансової грамотності. Це та базова компетенція, над якою, освоївши, ми перестаємо задумуватися,

Читати далі »
Facebook
Twitter
LinkedIn