Час як ресурс

дівчина жінка кава час ресурс

Часова ресурсність: як завжди мати час?

 Часова ресурсність – це вміння людини знаходити час на втілення своїх цілей і планів, можливість виконання пріоритетних завдань як зараз, так і у майбутньому. По-іншому можна сказати, що це «вільний час», або «час на себе».

Час — одне з основних понять фізики і філософії, одна з координат простору-часу, вздовж якого протягнуті світові лінії фізичних (матеріальних) тіл.

Отож, розглянемо детальніше опис ресурсу.

Звідки береться?

Напрацьовується через навички ефективності, а також завдяки вмінню оптимізувати свій час і вкладати його у пріоритетні завдання. Необхідною умовою наявності ресурсу є світоглядне ставлення, готовність мати вільний час і не втікати у метушню. Іноді ця передумова важливіша, аніж безпосередньо навички, які іноді призводять до пастки ефективності, коли «часу немає», бо людина настільки навчилась його оптимізувати, що невпинно знаходить собі роботу. До цього ресурсу треба бути готовим.

Коли з’явився?

Теоретично це наймолодший ресурс. Як масовий він доступний щонайраніше із часу промислової революції, тобто дещо більше ніж 200 років тому. До того «вільний час» був прерогативою людей із надлишками матеріального ресурсу, і то не завжди. Доки людина як вид бореться за їжу, тепло, безпечне середовище і загалом місце у соціальній ієрархії, цей ресурс буде найрідкіснішим з-посеред усіх.

Емоційний ресурс чітко пов’язаний із часовим – якщо ми витратили час не на те, щоб відновитися, то ми автоматично витратили його на те, щоб втомитися. Хибні способи проведення часу є одними з ключових способів марнування емоційного ресурсу. Серед тих способів панівними є зайві думки. Але, на відміну від попереднього пункту, мова йде, ймовірніше, про загальне ставлення, а не про якусь конкретику. Детальніше за посиланням.

В інших представників царства тварин немає «вільного часу», хоча на перший погляд може здаватися протилежне. Ваш котик не байдикує цілими днями, а запасає сили, тренується або перебуває у постійному пошуку своїх ресурсів.

ресурсність чоловік час

Хто його видає?

Єдиний ресурс, який ми самі видаємо собі. В принципі сучасна людина у країнах «золотого мільярду» може мати цього ресурсу цілком достатньо. Однак постійна соціальна гонитва і світоглядні обмеження не дають цього зробити. Звісно, на заваді стає і саме визначення ресурсу, адже, якщо усі мають у певній кількості достатньо часу, то ця кількість перестає бути ресурсною. І доводиться напрацьовувати ще більше навичок, світогляду і матеріальних «запасів» (для кожного в індивідуальній пропорції), щоб мати таку кількість ресурсу, якої не було б в інших.

Де обліковується?

Десь у нашій уяві й власних ставленнях самих до себе і свого часу. Звідки ви знаєте, скільки часу можете нічого не робити й «вам за це нічого не буде»? Тобто скільки часу без активних дій зможете підтримувати свій поточний стиль життя? От там і обліковується цей ресурс.

Що є платформою?

Ключовою платформою є матеріальна ресурсність. Одвічне питання: мати більше часу чи більше грошей? Все залежить від того, хто що цінує. Однак часова ресурсність, безсумнівно, тісно пов’язана з емоційною. Що кращі у вас взаємини з іншими, то більше маєте часового ресурсу. Хоча, з іншого боку, якщо вам потрібно вибудовувати лояльність з більшою кількістю людей, то й часового ресурсу буде, відповідно, менше.

Як витрачається?

На будь-які дії чи бездіяльність. Час тече зі швидкістю одна секунда на секунду й одна година на годину незалежно від того, робимо ми щось чи ні. Загалом можемо витрачати часовий ресурс або на створення, або на споживання. Тобто конвертувати ресурс і отримувати більше можливостей в інших сферах, або просто споживати накопичений запас «вільного часу».

Як обмінювати?

Найпростіший варіант – «купити» вільний час, наприклад, заплативши іншій людині за роботу, яку мали б виконати ви, або попросивши про послугу того, з ким маєте вироблену лояльність. Однак, щоб розпоряджатися часовим ресурсом, треба напрацювати відповідний світогляд. Метушлива людина (на відміну від швидкої) не зможе вивільнити цей ресурс, бо завжди «знайде собі щось до роботи». А хаотична (на відміну від спонтанної) просто змарнує цей ресурс, навіть якщо матиме його у надлишку.

Як відновлюється?

Щоранку прокидаючись, ми отримуємо запас часового ресурсу на один день. Навіть якщо нічого не робитимемо, але матимемо достатній рівень біологічного ресурсу (грубо кажучи, не збираємося померти), то все одно отримаємо певну кількість часового ресурсу, і питання зведеться лише до того, як ми ним розпорядимося.

Який природний знос?

Навіть якщо ви нічого не робитимете, ваш часовий ресурс потрохи зменшуватиметься, майже так, як висипається пісок у пісковому годиннику. Це зумовлено, з одного боку, витратами біологічного ресурсу (ніхто не молодіє з часом), а з іншого – вартістю часового ресурсу. Бо кожна хвилина вивільненого часу коштує нам певну ціну якогось альтернативного ресурсу. Наприклад, ми могли б заробляти гроші у цей час чи вкладатись у вироблення лояльності інших людей до нас.

  • Які борги маєте перед тілом? 
  • Скільки сеансів масажу вам потрібно, щоб підлікувати спину?
  • А скільки походів у спортзал, щоб схуднути?

Чи, можливо, потрібен час, щоб оздоровити весь організм або певні його частини? Це все ті борги, які маєте перед тілом, порахуйте, скільки часу потрібно вам, щоб відновити себе хоча б до рівня поточного біологічного віку.

піщаний годинник час ресурс

Нюанси й особливості

Це наймолодший ресурс для Homo sapiens і водночас найбільш крихкий. Адже важко визначити – ми справді ним володіємо чи тільки живемо в ілюзії. І жебрак, і багатій можуть мати однаково багато часу, так само, як Робінзон Крузо чи Папа Римський. Проте цей ресурс насправді більше залежить від світогляду людини (цілей, цінностей, цілісності), аніж від його фактичних обсягів.

Скільки максимально можна втратити за один день?

Саме у часовому ресурсі найбільше діятиме регресія до середнього. Тобто, навіть якщо у певний день, який ми мали повністю провести на власний розсуд, все піде не так – все одно дуже скоро у нас буде стільки часового ресурсу, скільки в середньому було раніше. Тобто за день у середньому можна втратити… день. Навіть якщо ми у ці 24 години створимо собі купу труднощів на майбутнє, які забиратимуть наш час, на відтинку великих проміжків часу ми однаково врешті матимемо стільки ресурсу, скільки дозволить нам наш світогляд.

Які навчальні програми Школи розвитку SPE варто пройти для прокачування емоційної ресурсності?
• Довгий курс «Спілкування і порозуміння»;
• Короткий курс «Лідерство у спілкуванні»;
• Короткий курс «Невербальна комунікація»;
• Короткий курс «Розвиток навичок самолідерства»;
• Короткий курс «Психодіагностика особистості»;
• Короткий курс «Ораторське мистецтво»;
• Короткий курс «Мистецтво спілкування зі складними особистостями»
• Короткий курс «Чоловік і жінка, як знайти порозуміння, якщо ми такі різні»;
• Корпоративний тренінг «Стресостійкість і емоційна компетентність».

Детальніше з курсами ви можете ознайомитись за посиланнями:
відкриті курси;
– дистанційні курси на онлайн-платформі.

Скільки максимально можна заробити за один день?

Рідко коли ми можемо за один день вирости більше, ніж на день, за часовим ресурсом. Однак, якщо вкласти час у стратегічні, нетермінові, але важливі справи, чи нарешті вирішити якийсь ментальний «довгобуд» (питання, яке давно не дає спокою), то загалом можна вивільнити набагато більше часу. Порахуйте: сьогодні ви за чотири години створили систему, яка економитиме вам щодня по десять хвилин. Тобто разом 3650 хв ≈ 60 год на рік, тобто інвестиція окупить себе 60/4=15 разів. Питання лише в тому, як ви, згідно зі своїм світоглядом, тим вивільненим часом розпорядитеся.

Скільки максимально можна накопичити?

Часову ресурсність фактично не можна накопичити на майбутнє, тільки на теперішнє. Ви не матимете завтра більше, ніж 24 години. Однак, якщо часовий ресурс конвертувати через матеріальний, то є таки шанс назбирати аж до рівня «можу дозволити собі займатися чим завгодно, скільки завгодно». Хоча такий рівень можна досягнути не обов’язково через матеріальну ресурсність, а й через світогляд – дозволивши собі займатись у житті тільки тим, що справді хочеться, або, переконавши себе, що те, чим займаєтесь, є саме тим, чим і хотіли б займатися. Тож теоретично вам може належати весь ваш час, навіть якщо це тільки 24 години на добу.

У чому основні лайфхаки для напрацювання ресурсу?

  1. Рахуйте час.
  2. Працюйте зі звичками та автоматизмами.
  3. Ставте цілі, визначаючи пріоритети.
  4. Працюйте з часом, як із матеріальним, а не абстрактним складником.
  5.  Будьте «тут і зараз».

Автор: Роман Кушнір (“Ресурсність: математика самореалізованої людини“)

Куди вкласти гроші в Україні

Куди вигідно вкласти гроші в Україні, щоб зберегти заощадження і заробити

У попередніх статтях я багато уваги приділяв тому, як планувати бюджет та розподіляти фінансові потоки, щоб мати заощадження. Але просто відкладати кошти мало – треба,

Читати далі »

Що таке фінансова грамотність та як стати фінансово грамотною людиною

Поруч з базовими навичками грамоти, читання та письма, кожна людина повинна володіти навичками фінансової грамотності. Це та базова компетенція, над якою, освоївши, ми перестаємо задумуватися,

Читати далі »
Facebook
Twitter
LinkedIn