Життя як гра зі збору ресурсів

Життя як гра зі збору ресурсів

Важко дати визначення поняття «життя». А втім, серед усіх зрозумілих претендентів рекомендую зупинитися на одному, простому і функціональному водночас: життя – це гра, у якій усі грають за всіх, усі проти всіх і кожен сам за себе. Кожен листочок на дереві грає сам за себе, але водночас ситуативно співпрацює з іншими, так само, як і ворогує. А ще кожна комашка чи довільна клітинка її маленького організму, з одного боку, веде завзяту війну проти свого родича, а з іншого, не може не співпрацювати з ним, формуючи коаліції та партнерства.

Не оминає ця участь ані людину, ані Верховну Раду, ані бюджет району, ані жодну ідею, мем чи ринковий тренд. А за що, власне, вся ця боротьба? За продовження себе у вічності, тобто за виживання, в ідеалі – нескінченне. На цю тему доречно буде також почитати книгу «Особиста стратегія виживання людини».

А що є в основі цього виживання? Ресурс, який ми можемо накопичити та використати. А що таке отой ресурс? Це те, що для інших у дефіциті. Тобто те, що потрібно іншим і за що, власне, ведеться боротьба. Ресурс це не щось конкретне, а щось мінливе, до того ж на різних етапах – інше. Зараз вам хочеться читати, а через пів години захочеться їсти, цього місяця ви відкладаєте на новий диван, а минулого на велосипед, вже цілий тиждень вам хочеться почути від колег добре слово про чудово виконаний проект, а на вихідних потребуватимете підтримки коханої людини у втіленні нової ідеї, двісті років тому люди хотіли мати нову сорочку на неділю, а зараз новий iPhone на День Валентина. Змінюються настрої, тренди, уряди, політичні системи, репродуктивні стратегії, кордони країн, харчові ланцюжки – незмінним залишається тільки гра, у якій кожен потребує ресурсу, щоб її продовжувати.

А що може бути саме цим ресурсом?

Та що завгодно! Будь-що, потрібне хоч комусь, хоч для чогось, хоч на остілечки короткий час, – це уже ресурс. Будь-що, обмежене, таке собі limited edition, – уже претендує на те, щоб називатися ресурсом. Саме так, обмеженим, у принципі, є все, крім, як казав Ейнштейн, Всесвіту і людської дурості, але стосовно першого він сам сумнівався.

Що ще є ресурсом? Для вас, наприклад, те, що ви хочете, потребуєте або мусите мати/робити/втілити. Отак все просто: те, що треба, те і ресурс, а те, що не потрібне, ним не є. (Хоча «не хотіти потребувати чогось» може теж бути ресурсом, але це вже філософія). Отак і живе людина (чи будь-що інше на цьому світі), наче комп’ютерний персонаж Маріо/Покемон/Пекмен, збираючи ресурси й намагаючись відтворити себе у вічності.

Збір ресурсів, як у грі, так і у житті, відбувається за чіткими правилами: є закон всесвітнього тяжіння, є теорія відносності, є закон економії, є еволюційна теорія, є рівняння обміну й інші базові та наскрізні концепції. Їх у жодному разі не слід ігнорувати, але можна використати, якщо бездоганно брати до уваги у своїх розрахунках. Описую їх у книзі «Поведінка людини у формулах і моделях».

Все-таки якось відбувається створення нового біологічного виду зі старого, та й людина зуміла полетіти у космос. Однак горе тому, хто намагатиметься згадані правила ігнорувати: наприклад, захоче пройтися по стелі (порушення закону сили тяжіння) чи тривалий час витрачатиме більше (грошей, калорій, «емоцій»), ніж зароблятиме (порушення закону економії).

Самооцінка як складова ресурсності

Однак повернімося до звичайного побутового життя. Ми уже з’ясували, що людина, наче комп’ютерний персонаж, ходить полем гри й збирає сердечка, діамантики, бали, тобто всілякі ресурси.

Що варто називати ресурсами у людському житті?

Для спрощення узагальнимо їх у чотири групи:

  1. біологічний – уособлений нашим тілом; базовий ресурс, якщо його немає, тобто якщо людина не має фізичного втілення, то й інших ресурсів бути не може;
  2. емоційний – пов’язаний із лояльністю інших людей до нас. Як-не-як, а Homo sapiens – стадний соціальний вид, і стосунки з іншими дуже важливі у нашому житті;
  3. матеріальний – той, який стосується грошей, майна, різного роду активів, що цінуються у фінансовому світі, та ще усяких земних надлишків, а також таких питань, як кар’єра, посада і зарплата;
  4. часовий – з одного боку, близький до біологічного, але насправді характеризує наявність вільного часу або часу на себе. Чи, можливо, у майбутньому буде уособлений якимось жорстким диском і процесором.

У нас є цікава інтерпретація розуміння часу у цій статті.

У кожній грі є стартові умови: в одній нам дають ресурс, щоб збудувати село, в іншій пістолет, у ще якійсь – три діаманти та два додаткових життя.

А з чого стартує людська гра?

Загальний рівень ресурсності закладається ще у дитинстві, фактично там формується основний масив даних, на основі якого людина потім формує ставлення до себе у поточній ситуації й уміння віддавати. Фактично це стає нормативом, крапкою відліку. Закладені до дитини ставлення стануть тим «банківським рахунком», із якого вона потім черпатиме все життя, і або матиме що віддавати і обмінювати, або постійно житиме з відчуттям недостачі.

У наших навчальних програмах ми часто використовуємо слово недолюбленість як позначку браку стартового ресурсу у людини.

До речі, тільки для тих, хто готовий працювати над собою і хоче бачити результат своїх дій, у нас є тривалі програми “Ефективність та самореалізація” і “Спілкування та порозуміння”.

Додаткові бали і бонуси і як рухатись далі?

А як збирати оті додаткові бали і сердечка та переходити на вищі рівні? Здобувати, вкладаючи поточний ресурс, або обмінювати на вільному ринку. Здобування відбувається шляхом докладання зусиль. Враховуючи, що ресурс завжди є обмеженим за визначенням (якщо ресурс не дефіцитний, це не ресурс), варто також зважати, що його похідна і причина – «зусилля» – водночас теж є обмеженими. Щоб пояснити взаємозв’язок між ресурсом і зусиллям, скористаюсь аналогією з грішми.

Гроші є ресурсом самі для себе.

Для того, щоб збільшити кількість «грошей», потрібно їх вкласти, водночас кількість фінансів – обмежена. Будучи абстрактністю, гроші самі для себе є і причиною, і наслідком. Те саме стосується зусилля і ресурсу.

Це замкнена система, в якій, щоб отримати ресурс, потрібно докласти зусиль, але, щоб докласти зусиль, треба мати ресурс.

Необхідно уточнити: ми й так постійно «щось робимо», як не спимо, то їмо, як не їмо, то думаємо, як не думаємо, то говоримо/малюємо/читаємо, у крайньому разі – хоча би працюємо.

Але «щось робити» – це зовсім не означає «докладати зусиль». Зусилля – це завжди певна незручність. Це «не так», як людина робила до того. Зусилля передбачає навчання і концентрацію. Наприклад, людина може прийти в тренажерний зал і просто «смикати» якийсь тренажер, а може це робити концентровано і «правильно», докладаючи зусиль. Фактично зусиллям варто називати будь-яку дію, що вимагає вищих від середньостатистичних для конкретної людини витрат енергії (ресурсу). І щоразу, коли ви щось «дуже сильно хочете», будьте готові витрачати свій ресурс (енергію, докладати зусиль), причому робити це стосовно того, кому «треба менше».

Інший спосіб здобути ресурс – обміняти на зовнішньому ринку. Наприклад, хтось має гроші, а ми маємо час – можемо піти на роботу й обміняти одне на інше. Або, скажімо, в когось багато любові, а у нас мало, зате багато часу і грошей – можемо частіше бути поруч із людиною, даруючи подарунки, тобто обмінюючи один ресурс на інший. Про обмін сформуємо окрему статтю, бо тут зовсім не все так просто і на пальцях, як звучить у перших двох прикладах.

Нагадуємо, що повну версію книги ви можете придбати за посиланням.

Автор: Роман Кушнір (“Ресурсність: математика самореалізованої людини“)

Саме на вдалому обміні й ґрунтується вся математика самореалізованої особистості. Саме задля обміну за кращим курсом люди грають в ігри, роблячи когось винним чи переконуючи у чужій неправоті. Саме задля виторговування кращих умов проявляються всі найгірші риси людини, і саме у процесі пошуку вдалого курсу гартуються найкращі. У нас для вас ще багато цікавого ! Наприклад, у вільну хвилю ознайомтесь із сайтом нашого журналу “Експеримент”.

Чекайте продовження статті, а наразі запрошуємо вас долучитись до нас у соцмережах  Facebook та Instagram, аби не проґавити усілякі цікавинки, події та корисні статті. Також нагадуємо, що наша Школа – це такий собі вулик, де постійно відбуваються корисні тренінги та цілі програми із домашніми завданнями та практиками. Актуальні на цей період ви зможете переглянути тут. А ще раді будемо прочитати вашу думку у коментарях до цієї статті.
Будемо на зв’язку. Вдалого часу!

Куди вкласти гроші в Україні

Куди вигідно вкласти гроші в Україні, щоб зберегти заощадження і заробити

У попередніх статтях я багато уваги приділяв тому, як планувати бюджет та розподіляти фінансові потоки, щоб мати заощадження. Але просто відкладати кошти мало – треба,

Читати далі »

Що таке фінансова грамотність та як стати фінансово грамотною людиною

Поруч з базовими навичками грамоти, читання та письма, кожна людина повинна володіти навичками фінансової грамотності. Це та базова компетенція, над якою, освоївши, ми перестаємо задумуватися,

Читати далі »
Facebook
Twitter
LinkedIn