Право на помилку

спроба пера помилка невдача початок нова спроба

Збільшіть кількість власних помилок!

Якщо для підтримання поточного стану речей нам достатньо розуміти природу циклів і хвиль, то для зростання необхідні помилки. Бо тільки на помилках людина вчиться. Успіх – поганий вчитель, він часто розслабляє і позбавляє гостроти мислення, а от поразка – найкраща вчителька, і лише той, хто навчиться підніматися після падінь, насправді дійде до своєї цілі.

Японська приказка каже: «Якщо ви впали, то ніколи не вставайте з порожніми руками».

Якщо зробили помилку, – обов’язково зробіть висновки. Бо насправді не помилки і проблеми погіршують якість життя, а неготовність їх аналізувати і шукати причини. От що насправді позбавляє нас майбутніх можливостей. «За одного битого двох небитих дають» – говорить українська приказка. А й справді, стріляний горобець (людина, яка пройшла  вогонь, воду і мідні труби) зовсім по-іншому ставиться до власних невдач. Якщо поспілкуватися з людьми, які осягнули успіх, то вони завжди з радістю згадуватимуть свої поразки: як банкрутували, як їх «кидали на гроші», яке мали важке дитинство, якими складними були взаємини. Вони хвалитимуться власними невдачами! Почитайте біографію якого завгодно мільйонера або послухайте розповідь щасливої людини – для них минулі проблеми є фундаментом для майбутніх радощів. Натомість нещасні зациклюються на своїх проблемах і, постійно відчуваючи незадоволення і бачачи причину в інших, втрачають як радості життя, так і можливості рішень. Помилки (труднощі, проблеми, негативні емоції) – це наче гостра приправа до їжі, що стимулює випити склянку чистої води; це наче вуглекислий газ, а саме він стимулює організм вдихати нове чисте повітря. Помилки природні для людини; на них, мабуть, не варто напрошуватись, але розуміти, що вони є невід’ємною частиною зростання, необхідно.

Рекомендуємо вам також прочитати статтю про коефіцієнти власної ефективності, яка розміщена за цим посиланням. Вам сподобається!

Американський фантаст Роберт Шеклі у творі «Координати чудес» описує одну дуже показову історію.

У далекому майбутньому Комп’ютер, що відправляє людей на різні планети чи то на відпочинок, чи то у відрядження згідно з купленими білетами, припустився помилки – відправив одного з клієнтів на дуже  далеку планету, з якої найближчі рейси назад будуть аж через пів року. Клієнт, сконтактувавшись із Комп’ютером, висловив щире обурення – як же так, настільки надійна техніка і така прикра помилка! «Справді, це моя помилка, – відповіла Машина, – я модель третього покоління, і нам дозволили один раз на мільйон випадків допускати збій».

концепція планування спроби роздуми

Лише задумайтеся: наскільки це людське право – право помилитися, яке ми аж ніяк не асоціюємо з комп’ютером чи технікою або чим завгодно іншим.

Наскільки це людська риса – по-ми-ля-тися! До речі, найбільш Божою рисою у такому разі буде пробачати.

Така собі велика всеохопна любов – ти ще нічого не зробив, а тобі вже все готові пробачити! Наче у притчі про блудного сина – що б не натворив, батьківські обійми завжди відкриті для тебе, і шанс виправити все у тебе також є за замовчуванням.

Право на помилку

Як би це парадоксально не звучало, але, тільки маючи право на помилку, людина помилятиметься значно менше. Натомість той, хто не може дозволити собі помилитися, житиме у постійному стресі й помилятиметься в рази частіше. Бо нереально навчитися щось робити, не скуштувавши гіркий присмак помилки: не можна навчитись їздити на автомобілі без того, щоб десятки чи навіть сотні разів не заглохнути; не можна навчити дитину не губити гроші без того, щоб дати їй право таки їх загубити; не можна навчити чоловіка дарувати вам квіти і подарунки без того, аби він декілька разів не приніс не те, що ви очікуєте; не можна навчити дружину варити їсти без того, щоб декілька раз не скуштувати напів сиру гречку чи спалений рис; не можна виховати собі чудового працівника, тільки прискіпуючись до його невдач… Цей список можна продовжувати нескінченно довго, а висновок із нього доволі простий: до того часу, доки ви не дасте людині право помилитися, вона і помилятиметься, і ще й нічого не вчитиметься.

Дистанційні програми від Школи розвитку SPE – це не просто звичні тренінги у відео (онлайн-форматі). Це теорія та реальні завдання із чітким терміном щодо виконання, а також постійний зворотний зв’язок від тренера. Це зростання та розвиток. Знання та практичне застосування. Вміння та формування навичок. Записуйтесь, вивчайте, вдосконалюйтесь та змінюйте своє життя самі!

Практика видачі талонів на помилку

Тож, коли ви не знаєте, як справитися з найрізноманітнішими складними ситуаціями, виписуйте собі чи іншій людині талони на помилку – певну кількість дозволів помилитися без жодних наслідків. Наприклад, не знаєте, як повестися з дитиною, що вередує, а ви дратуєтесь через це? Випишіть дитині «25 талонів на помилку» на день і спокійно бавтеся з нею. Найняли нового співробітника, який наче і добре працює, але інколи робить щось вкрай недоречне, випишіть йому «10 талонів на помилки» і займайтеся своїми справами. Розумієте, що говорите не ті слова дружині/чоловікові та що поводитеся неправильно, а потім себе ще за це картаєте? Пробачте собі, випишіть певну кількість «талонів» на майбутнє і живіть спокійно. Хочете вставати вранці без примусу і будильника – залиште за собою право проспати, наприклад, 5 разів на місяць, але за можливості не користуйтеся ними, і незабаром ранковий підйом стане вашою природною звичкою.

стратегія похибка помилка гра дії

Найкраще поводиться той, від кого багато вимагають і ставлять високі цілі, але водночас люблять і видали нескінченне право на помилки. Знаю, що багато хто засумнівається у цьому, мовляв, тоді «вилізуть на голову», однак поспішу вас запевнити: людина, до якої ставляться добре і дають можливість бути доброю, не поводиться погано! А якщо навіть поводиться, то, будьте певні: їй просто не дали шансу залишатися доброю, не повірили у неї, не видали достатньо «талонів», не дозволили достатньо спроб.

Наші кінцеві здобутки залежать від загальної кількості спроб, частина з яких виявляться невдалими, і саме завдяки цій, начебто невдалій, частині ми маємо шанс зростати. Дозволяйте пробувати і помилятися собі, своїм дітям, працівникам, близьким людям – це так великодушно, так по-людськи, зрештою, це єдиний шанс навчитися і стати кращими, повірити у себе, сформувати біля себе колектив самодостатніх і зрілих, професійних і щасливих особистостей. І самими бути такими!

Роман Кушнір (уривок із книги «Досягай»)

Рекомендуємо вам наш блог, який активно доповнюється новими публікаціями та корисними опитуваннями за цим посиланням. Щиро віримо, що кожен наш читач, навіть той, який потрапив до нас уперше за допомогою всесильного Google, знайде для себе свої цікаві теми та корисні “плюшки”.

А також вкотре розміщуємо наш традиційний та незмінно корисний бонус із відеоблогу Романа Кушніра та Школи SPE. Долучайтесь до нас і гарного вам часу!

Куди вкласти гроші в Україні

Куди вигідно вкласти гроші в Україні, щоб зберегти заощадження і заробити

У попередніх статтях я багато уваги приділяв тому, як планувати бюджет та розподіляти фінансові потоки, щоб мати заощадження. Але просто відкладати кошти мало – треба,

Читати далі »

Що таке фінансова грамотність та як стати фінансово грамотною людиною

Поруч з базовими навичками грамоти, читання та письма, кожна людина повинна володіти навичками фінансової грамотності. Це та базова компетенція, над якою, освоївши, ми перестаємо задумуватися,

Читати далі »
Facebook
Twitter
LinkedIn