Кола для ресурсів

кола життя ресурсність циклічність розвиток

Знову про кола

Колам, колообігам і циклам підвладне все, що ми бачимо навколо. Будь-який об’єкт еволюції є продуктом певного кола, а, точніше, зв’язаних між собою кіл. Цикл Кребса, колообіг води/азоту/кисню в природі, виробничий цикл, метаморфоза метелика, колесо сансари в індуїзмі, життєвий цикл організації, транскрипція (розшифрування) ДНК іншим ДНК – змішайте все підряд, а однаково виявиться, що це цикл. Повторю те, що писав на початку: ми не завжди його бачимо, бо за умови максимального наближення коло – це пряма, і нам бракує іноді ментальних, емоційних, часових чи навіть фінансових ресурсів, щоб побачити всі кола навколо нас у всій їхній красі (жадібності, щирості, жорстокості, нещадності, любові, байдужості тощо), але вони таки є. І доки людина не розуміє кіл, у яких живе, доти їй годі навіть надіятися на те, що вона зможе стати ресурсною особистістю.

“Кола у циклах життя людини” – це попередня стаття до теми циклічності та кіл у нашому житті.

Гаразд, досі ми говорили більше про негативні кола, однак далеко не всі вони такі. А якщо взяти математичний рівень, то на ньому взагалі поняття «позитивне-негативне» буде недоречною абстракцією, оскільки про певне забарвлення можна говорити тільки з позиції чиїхось цілей, потреб і бажань. А на математичному рівні, як я уже писав, – їх просто не існує. Однак для нашого звичного і побутового життя цікавіші кола, на які ми таки маємо вплив, і які ми характеризуємо як позитивні (для нас) або негативні (знову ж таки – для нас).

Зусилля – Навички – Ресурс – Ціль

Зусилля – те, що нам необхідно для змін, і те, чого ми чи не найбільше уникаємо, адже будь-яке зусилля це витрата ресурсу. Зусилля – коли людині важко робити те, що вона робить, звісно, не демонстративно важко, а справді важко. Коли робить щось у спосіб, у який раніше цього не робила. Коли діє «через не хочу». Власне, кількість докладених зусиль зрештою і впливатиме на результат. Дуже легко зарахувати собі до зусиль старання, спроби й намагання, демонстрації та погоджування. Тільки от Життя не приймає таких «зусиль» і легко відфільтровує їх результатами від справжніх Зусиль. Зусилля замикають коло Ресурсу: для докладання зусиль потрібен ресурс, однак збільшення ресурсу дає змогу докладати більше зусиль. Це коло зростання ресурсної людини.

цикл життя безкінечність кола ресурсність

Розпочнемо із базового позитивного кола: «Зусилля – Навички – Ресурс – Ціль». Скажімо, ми доклали зусиль, щоб вивчити іноземну мову, вони перетворились у навичку спілкування англійською, що, зі свого боку, створило нам ресурс – роботу з застосуванням цієї навички, і, як наслідок, з’явилася ціль – заробити мільйон. Особливість кола завжди полягає у тому, що немає значення, з якого боку починати його розкручувати. Можна було мати велику ціль – купити будинок, і потім докладати зусиль на її втілення, паралельно відточуючи навички й накопичуючи ресурс. Також можна було, наприклад, любити малювати, як наслідок, почати на цьому заробляти, сформувати на основі цього ціль відкрити свою галерею й активно докладати зусиль. Або завдяки якісному спілкуванні у сім’ї (навичка) навчитися мистецтва порозуміння (ресурс), захотіти вибудувати щасливу сім’ю (ціль) і все робити у цьому напрямі (зусилля). Варіантів є дуже багато, головне – запустити коло, яке б почало себе прискорювати й розкручувати. Спершу незначні зусилля трохи покращують нашу навичку, на основі цього ми стаємо дещо ресурсніші, що дає нагоду ставити вищі цілі, і так поступово зусиль стає все більше, як і результатів від них. Це схоже на те, як дитина вчиться читати чи доросла людина водити автомобіль. Спершу система потребує ресурсу (батьківської терплячості, оплати за навчання, часу тощо), але потім відновлює цей ресурс швидше. Це схоже на інфраструктуру у державі – наприклад, будівництво доріг, мостів, колій, ліній електропередач. Загалом це ресурсозатратний процес, але він починає з часом давати щораз кращі результати. З іншого боку, нічого не відбувається без первинного внеску ресурсу. Знаєте оцю гарну мотиваційну фразу:

«Якщо ви чогось у своєму житті не отримали, то просто тому, що ще не заплатили за це».

Оце теж про внесок ресурсу.

Спробуйте описати усі кола, в яких живете:
1………………………………………………………………………
2………………………………………………………………………
3………………………………………………………………………
4………………………………………………………………………

Їх буде більше, ніж чотири. Вони мають стосуватися всього, чого тільки можна: навчання, ставлення до життя, кохання, тіла, роботи тощо. Спершу від незвички у них буде тільки декілька ланок, потім побачите, що їх з`являтиметься дедалі більше. Спробуйте поєднати різні шестерні між собою. Загалом ці кола більше конструктивно-позитивні чи деструктивно-негативні? А як вони пов’язані із колами близьких і рідних вам людей?

TEDxKyiv – крута добірка відео-виступів спікерів на різні теми. Корисно, долучайтесь!

Якщо ваші кола загалом позитивні, то продовжуйте докладати зусиль, і з часом маховик розкручуватиметься дедалі сильніше. Якщо кола, у яких живете, – деструктивні, то варто щось змінювати, бо просто з часом перевитрачатимете дедалі більше ресурсу.

Самого лише зусилля для переходу з одного кола в інше уже не достатньо, потрібен ривок, тобто НАДЗУСИЛЛЯ. Наведу ще одну відому фразу, яку приписують Ейнштейну:

«Безглуздо робити щораз одне і те саме, очікуючи на інший результат».

Це про необхідність ривка. Чогось такого, що ви раніше не робили, що вкрай складно і що уже не зможе залишити систему такою, як вона була до того. Скажімо, переїзд в іншу країну, зміна сфери діяльності, відмова від деструктивних стосунків, організація своєї справи, ціль скинути 40 кілограмів тощо. Звісно, варто розуміти, що ривок має бути доречним: наприклад, стрибок із парашутом навряд чи розв’яжуть ваші проблеми у стосунках, а три ночі підряд за переглядом фільмів з попкорном навряд чи піднімуть вас кар’єрними сходинками. В будь-якому разі ривок це єдине, що дає шанс на те, аби «перескочити» з одного кола в інше. (До речі, можна переходити не тільки із «гіршого» кола в «краще», через відверту помилку можна перескочити із «кращого» кола в «гірше».) Крім того, дуже часто перехід із кола у коло відбувається у певний критичний момент, коли чаша переповнена і несила більше терпіти. Не дивно також, що часто зміни (перехід в інше коло) відбуваються тоді, коли життя «припирає» людину до стінки.

Міні-висновок: усе життя – це кола. Їх насправді є дуже багато, і можете бути певні, якщо людина не знає свого кола зростання, то вона живе у колі, що тягне її додолу. Якщо хочете змінити якусь сферу свого життя, то постійно питайте себе: у якому колі я живу?

життя дім етап спокій ресурс знання

Базові кола

Два найбільш базових кола, у яких типово живуть люди, мають такий вигляд:

  • «Бідний-дурний» (немає ресурсу – немає змін).
  • «Зусилля-Ресурс».

Якщо людина розуміє, що потрапила у порочне коло: немає ресурсу для змін – немає змін – немає змін – немає ресурсу – немає ресурсу – немає ресурсу для змін… Тоді вибратися з нього можна через ресурс ззовні, наприклад, завдяки обставинам, умовам крайньої потреби й/або змінам в оточенні.

Особиста ефективність – це тренінг від команди, яка:

  • 10 років на ринку навчальних послуг;
  • 10000+ випускників тривалих програм;
  • команда 30+ людей, які працюють для вас;
  • багаж досвіду з того, як зробити людину щасливою.

Тільки докладені зусилля дають можливість пожинати плоди результатів (набутого ресурсу), що, зі свого боку, заохочує докладати ще і ще більше зусиль. А втім, іноді зусиль недостатньо. Щоб розрубати гордіїв вузол постійних проблем у тій чи іншій сфері, треба зробити ривок – надзусилля, потім упродовж тривалого часу підтримуючи його зусиллями. Або іншими словами: будь-яка революція потребує подальшої еволюції. Людина, яка хоче прожити якісне і насичене життя, має, не економлячи, вкладати у системи –

  • інфраструктуру витрат свого часу;
  • навички комунікації;
  • усвідомлені життєві кодекси;
  • канали заробляння грошей;
  • способи порозуміння тощо.

Тобто все те, завдяки чому зусилля перетворюються на ресурс. Бо так само, як дірява дорога створює перевитрати ресурсу, так і не пропрацьовані системи врешті призведуть до того, що людина програє у грі під назвою «Життя».

Можливості та ризики

Насправді є ще одна група кіл, які важко однозначно оцінити й віднести до позитивних чи негативних, але вони дуже важливі у нашому житті. Стосуються ці кола можливостей і ризиків:

  • «Можливості зараз – ризики потім».
  • «Ризики зараз – можливості потім».

У першому випадку ми намагаємося зібрати вершки якнайскоріше, не думаючи про майбутнє:

  • батьки дають дітям погратись у ґаджеті, щоб вивільнити свій час, і не бачать, як будуть відпрацьовувати його потім;
  • молода людина невідривно сидить за комп’ютером, це їй потім доведеться відпрацювати перед своїм здоров’ям;
  • чиновник бере хабарі, за що, однозначно, йому доведеться заплатити чи на рівні закону, чи на морально-етичному;
  • підприємець, не продумавши достатньо свою систему, бере на себе забагато замовлень, гроші за них отримує зараз, а виконувати збирається згодом.

двері вибір рішення ресурсність

Більшість людей просто запрацьовується «на смерть», «виїжджаючи» на своєму біологічному ресурсі. Хоч насправді нічого не проходить безслідно, будь-яка можливість дається разом із ризиком, хоча заради справедливості варто визнати, що і будь-який ризик іде у парі з можливістю. Питання лише у тому, хто як рахує і як на основі своїх висновків зіграє.

Друге коло характеризується більшою обачністю з нашого боку. Коли ми отримуємо якийсь шанс, то пробуємо зважити і його ціну у майбутньому. Наприклад: можна не займатися дітьми, віддаючи їх на опіку комп’ютерних ігор і надмірну кількість іграшок, але слід врахувати, що час, вивільнений, аби діти «не заважали» заробляти гроші, потім піде на те, щоб у дорослому віці цими грішми з ними поділитися, бо самі вони не вмітимуть їх заробити. Або, скажімо: коли вирішуєте потерпіти й продовжуєте незручно сидіти за комп’ютером, щоб швидше завершити проєкт, пам’ятайте про гроші та час, які підуть на відновлення хребта, сечостатевої й серцево-судинної систем. Відкладання ризиків «на потім» не надто вдала стратегія, зрештою, так само, як і «страх діяти через боязнь помилки», але рахувати поточні можливості із майбутніми потенційними витратами таки варто. Хоч як би не було для нас, біологічного виду, незвично рахувати й думати про завтра. Так, ризик може і не втілитись, або витрати на компенсацію побічного ефекту від використаної можливості будуть незначними, але враховувати їх варто кожній людині, яка прагне себе реалізувати.

Автор: Роман Кушнір (Ресурсність: математика самореалізованої людини)

Куди вкласти гроші в Україні

Куди вигідно вкласти гроші в Україні, щоб зберегти заощадження і заробити

У попередніх статтях я багато уваги приділяв тому, як планувати бюджет та розподіляти фінансові потоки, щоб мати заощадження. Але просто відкладати кошти мало – треба,

Читати далі »

Що таке фінансова грамотність та як стати фінансово грамотною людиною

Поруч з базовими навичками грамоти, читання та письма, кожна людина повинна володіти навичками фінансової грамотності. Це та базова компетенція, над якою, освоївши, ми перестаємо задумуватися,

Читати далі »
Facebook
Twitter
LinkedIn