Психологія грошей: 5 дієвих способів виробити правильне ставлення до грошей

Вам вже мабуть доводилося чути, що наш фактичний дохід і фінансовий успіх лише частково залежать від теорії, а саме навиків та способу заробітку. Більшою мірою те, як ми здобуваємо і використовуємо гроші, визначається психологією, а саме нашим внутрішнім бажанням мати гроші та багатим способом мислення.

Ну хто ж не хоче мати гроші? – скажете ви. Втім, це саме той випадок, коли “не все так однозначно”, адже існує безліч шкідливих переконань щодо грошей, які на підсвідомому рівні примушуються нас оминати шляхи зростаття.

Як позбутися бідного способу мислення і блоків щодо грошей
фото Freepik

Як фінансовий консультант з багаторічним досвідом можу з упевненістю стверджувати: упереджуючі переконання щодо грошей існують і їх надзвичайно важливо пропрацювати, адже на кону не лише ваш фінансовий стан, а й стосунки з іншими людьми і ті уявлення про гроші, які ви передасте свої дітям.

У цій статті ми з вами розберемося:

  • як формується ставлення до грошей;
  • як визначити власне ставлення до грошей та які обмежувальні та підкріплюючі переконання щодо грошей ви маєте;
  • як змінити своє ставлення до грошей та жити в достатку.

Спосіб мислення і гроші: який взаємозв’язок?

Спосіб мислення – це передовсім сформований причинно-наслідковий взаємозв’язок, тобто відповідь самому собі на запитання: «Що потрібно робити, щоб отримати Щось?» і «Що не потрібно робити, щоб не отримати анти-Щось?».

Насправді якраз від наявних відповідей на ці питання та різноманітних похідних від них підпитань і формується якість життя людини.

Через деякі хибні уявлення про причинно-наслідкові взаємозв’язки, створені оточенням чи самою людиною, людина чи то топчеться на одному місці, чи щораз наступає на одні і ті самі граблі, чи на рівному місці знаходить собі перешкоди.

Замість того, щоб здобувати фінансову грамотність і йти до достатку, вона все бореться і бореться з бідністю, обравши собі роль чи то нещасного спостерігача (я не вмію заробляти гроші, така моя доля), чи жертви (не розбагатів, бо все життя присвятив/ла сім’ї, батькам, ідеї, тощо), чи придумавши якусь іншу відмовку («то все моя лінь»; «не таке виховання»; «все через державу, у якій ми живемо» та ін.).

Переконання які не дають заробляти більше
фото Freepik

Хоча ми переважно вважаємо спосіб мислення чимось негнучким, його все таки можливо змінити, а це в свою чергу відкриває кожній людині шанс до змін!

Давайте почнемо роботу над власними негативними установками щодо грошей з визначення, а звідки вони в нас беруться?

Як формується ставлення до грошей?

Фінансові блоки чи інші установки щодо грошей ми отримуємо вже у ранньому віці, тобто до 5–7 років, коли ми про них вперше чуємо і бачимо практичне застосування батьками. У цій статті я вже розповідав, як саме батьки можуть впливати на фінансову грамотність і уявлення дітей щодо роботи і грошей.

Якщо ви виконаєте подані нижче вправи та подивитесь на деякі свої упередження щодо грошей, неодмінно побачите, що більшість з них з вами з дитинства.

Як формуються обмежуючі переконання і уявлення про гроші
фото Freepik

Значний вплив будуть також мати переконання значимих для вас людей, в першу чергу, дідусів та бабусь, з якими ви проживали або були близькими, дружини/чоловіка.

Деякі можуть також сформуватися під впливом значимих подій та сильних потрясінь, як от фінансовий успіх чи, навпаки, досвід ваших безпосередніх знайомих, які “втратили все” або попри достаток не є щасливими та зазнають невдач у інших сферах життя.

Як результат, найчастіше стикаємося з ситуацією, коли в нашій голові живуть суперечливі переконання, які сформувалися під впливом різних людей та подій. Ось лише деякі з них:

  1. Не в грошах щастя – Гроші – це свобода;
  2. Всіх грошей не заробиш – Щастя не в грошах, а в їх кількості
  3. Хто платить, той замовляє музику – Гроші – то не головне;
  4. Гроші не пахнуть – Тільки чесно зароблені гроші приносять задоволення;
  5. Обміняти шило на мило – Хто не ризикує, той не п’є шампанського;
  6. Копійка гривню береже – Скупий платить двічі;
  7. Не бійся великих витрат, а малих доходів – Великі гроші великі проблеми;
  8. Тільки для працелюбних створені блага – Хто багато працює – не має часу заробляти гроші;
  9. Хто дбає, той має – Хто багато заробляє, той багато витрачає;
  10.  У багатих здоров’я краще – Здоров’я за гроші не купиш.

Як бачимо одні переконання заохочують нас тиснути на газ, шукати можливості, заробляти більше. Інші ж працюють як гальма, переконуючи, що гнатися за грішми не варто і нагадуючи про ощадливість.

І так, сама по собі ощадливість є гарною рисою, проте важко навіть уявити, до яких крайнощів дійде людина, яка має тільки установки щодо накопичення і не має жодних компенсаційних моделей щодо витрат чи бодай радості від володіння чи використання грошей.

Як змінити своє ставлення до грошей і виробити багатий спосіб мислення
фото Freepik

Людина, яка для себе визначила гроші як цінність, – точно їх матиме, хоч невідомо ще, чи зробить це її кращою і щасливішою.

А людина, яка постійно вагається, якій і «хочеться, і колеться», котра, наче данський принц, бездіяльна у вічних роздумах «бути чи не бути?», – рухається зі швидкістю «крок вперед – два назад». Фактично, їй, щоб заспокоїти внутрішній голос, потрібно відкинути якусь частину протиставлення (відпустити одну з педалей – неважливо, чи то швидкості, чи гальм).

Як виявляти свої установки щодо грошей?

Зрозуміти чи є у вас негативні упередження щодо грошей не так просто, адже йдеться про підсвідомі переконання, в яких не завжди хочеться собі зізнаватися. Проте, існує кілька ефективних вправ, які допоможуть вам зрозуміти себе краще.

Звичайно, найефективніше буде пропрацювати їх з тренером, зокрема пропонуємо таку можливість на курсах:

Щоб детальне пояснення, як трактувати відповіді, не вплинуло на їх зміст, отримайте їх у телеграм боті після того, як виконаєте усі вправи (підписатись).

1. Визначення

Спробуйте дати визначення різним фінансовим категоріям: «майно», «капітал», «багатство», «бідність», «успіх», «робота», «пенсія» і, звісно, «гроші», для того, щоб зрозуміти, які асоціативні взаємозв’язки виникають у ваших думках. Відповіді потрібно обов’язково записати!

2. Історії, які ми розповідаємо

Ви вже не раз стикалися з ситуацією, коли двоє людей (найкраще це видно під час сварки) надають зовсім іншого значення минулим подіям і фактам. Історії які ми розповідаємо, тобто як складаємо події нашого життя у історію успіху, травми, боротьби, кохання чи розчарування, напряму залежать від нашого досвіду і нашого бачення причинно-наслідкового зв’язку, про який ми з вами вже  говорили раніше.

Подумайте і перекажіть сюжет вашої улюбленої казки, фільму чи книги. Дуже часто вони будуть характеризувати вашу власну модель і бачення світу. Чи добилися герой/героїня успіху попри труднощі і загалом, як багато труднощів випадало на їх шлях (може, ви переконаніщо вони неминучі для досягнення успіху, але ні, це лише одне з обмежуючих переконань)? Чи відмовився герой/героїня від кар’єри і грошей заради кохання і сімейного затишку?

Спробуйте розказати історію комусь або записати свої слова на диктофон, адже окремі слова, які ви використовуватимете в розповіді, також багато чого можуть розказати про ваші переконання.

3. Історії, які розповідали нам

Родинна міфотворчість може бути дуже корисною і служити стрижнем для ваших злетів і успіхів, втім, може і добряче зіпсувати життя людині, ставши причиною невдач.

На приклад, людина, якій переповідали в родині історію про те, що хтось із прадідів був багатієм та меценатом, якого усі поважали, – прагнутиме до заможності. Проте, хто знає про родича-багатія, якому заздрісні сусіди спалили його млини, може мати проблеми з накопиченням капіталу: існуватиме страх, що все, важкою працею здобуте, хтось зможе враз пустити за вітром.

Це приклади реальних людей, які відвідували курси. Ясна річ, усі розповіді треба детально аналізувати, дуже дбайливо зіставляючи минуле і теперішнє, що потребує чимало часу і зусиль, але й результати такого аналізу можуть бути дуже важливі.

4. Фрази про гроші

Напишіть якнайбільше відомих вам прислів’їв, приказок, афоризмів і цитат, які стосуються грошей. Аналіз фраз про гроші, ваші власні модифікації “народної мудрості” і той порядок, в якому ви їх записуєте є дуже цінними для аналізу вашого ставлення до грошей, прихованих страхів, пов’язаних з заробітком та витрачанням грошей, а також можуть розказати про деякі ваші “болючі теми” у житті чи стосунках.

5. Фрази про гроші, які повторювали наші батьки

Кожна фраза, ситуація, чи приказка від батьків, бабусь чи дідусів – це насінина, висіяна у ґрунт дитячого поля. Вона точно проросте, та які плоди дасть – залежить від догляду і вкладеного батьками часу, а також від тривалості культивування.

Хочете краще зрозуміти себе – слухайте, згадуйте кожну сказану батьками фразу, бо якість вашого теперішнього життя, незалежно від віку, дуже багато в чому визначена саме цими словами.

6. Твір про гроші, або Що я скажу своїм дітям про гроші

Уявіть собі, що летите у космічну мандрівку на 20 років і коли повернетесь – ваші поки ще малі діти вже стануть дорослими і самостійними. Складіть послання про гроші на 8–12 речень, яке б ви залишили їм.

  • Що б ви розповіли про способи здобування, використання і накопичення грошей?
  • Які найважливіші взаємозв’язки між людиною і її фінансовим становищем висвітлили б?

Виділіть для себе обмежений час на написання твору і зможете отримати наочну фінансову модель, аналізуючи яку, з’ясуєте свої упередження і блоки у фінансових взаєминах.

7. Метод вільних асоціацій

Якщо застосувати підходи Юнга до психологічних моделей володіння і використання грошей, то можна отримати ще один інструмент для кращого розуміння ланцюжка асоціативних взаємозв’язків у голові людини.

Концепція полягає в тому, щоб людина максимально швидко називала слова, пов’язані з фінансовими категоріями (гроші, багатство, банк, тощо), упереміш з буденними словами (кіт, дошка, капець тощо), тими, що першими спадають на думку.

Як змінити своє ставлення до грошей

Усе ніби так просто: всі проблеми – від неправильного способу мислення, який, своєю чергою віддаляє людину від таких милозвучних для вуха понять як «успіх», «гармонія», «багатство» і «щастя». Достатньо своє ставлення змінити – і все запрацює!

Та в реальному житті ці зміни так просто не відбуваються. Перший важливий крок до змін – зрозуміти, які ваші переконання щодо грошей є шкідливими. Основною характеристикою таких упереджень буде те, що вони щось заперечують чи забороняють, не пропонуючи нічого натомість. На приклад:

  • Гроші псують людину
  • Великі гроші – великі клопоти
  • Бідний багатому не товариш

Щоб викорінити їх, пошукайте позитивні вислови і цитати про гроші, які займуть їх місце у вашій свідомості і використовуйте їх як щоденні афірмації (повторюйте, зробіть постер з улюбленою афірмацією щодо грошей і розмістіть над робочим столом, зрештою, повісьте аркуш чи магнітик з цитатою на холодильник).

Ось кілька надихаючих фраз про гроші, які ви могли б використати:

  • Найкращий спосіб допомогти бідним – не стати одним з них.
  • Той, хто шукає мільйони, досить рідко їх знаходить, проте той, хто їх не шукає, – не знаходить ніколи!
  • Гроші дають мені можливість жити на своїх умовах.
  • Якщо проблему можна вирішити за гроші, то це не проблема, це – витрати!
  • Сенс грошей не в тому, що на них можна купити, а в тому, що ними можна змінити.

Якщо вам притаманне переконання, що потрібно обирати між достатком та сімейним затишком, чи що великі гроші можна заробити лише нечесним шляхом, пошукайте історії людей, книги, фільми, які показують, що інші сценарії також можливі. Переглядайте їй кілька разів, розповідайте про них історії.

Візьміть за звичку відслідковувати ті фрази і переконання щодо грошей, які звучать в вашому оточенні. Привчіть себе сприймати кожну таку фразу не як істину чи народну мудрість, а як відображення переконань конкретної людини. Якщо в вашому оточенні відсутнє багате мислення, знайомтеся з новими людьми і формуйте для себе оточення з людей, які мають позитивні переконання щодо грошей (зауважте, вони зазвичай також будуть добре заробляти).

Психологія грошей і фінансова грамотність
фото Freepik

Останнє, проте не менш важливе завдання – дайте собі відповідь на питання Для чого мені гроші? І тут важливо не обмежувати себе якоюсь одною конкретною ціллю, адже її досягнення може принести спустошення і нерозуміння куди і навіщо рухатись далі. Натомість подумайте, що цінуєте в житті, як вам виходить якнайкраще насолоджуватися життям тут і тепер, що доброго хотіли б зробити для рідних і світу. Тоді проаналізуйте, яким чином гроші, як одні з важливих ресурсів, можуть вам у цьому допомогти.

Робота над усвідомлений і позитивним ставленням до грошей повинна бути постійно, аж поки це не стане звичкою і частиною вашого Я. Починай робити перші кроки вже сьогодні або підписуйся на бот-порадник, щоб зробити їх разом.

Куди вкласти гроші в Україні

Куди вигідно вкласти гроші в Україні, щоб зберегти заощадження і заробити

У попередніх статтях я багато уваги приділяв тому, як планувати бюджет та розподіляти фінансові потоки, щоб мати заощадження. Але просто відкладати кошти мало – треба,

Читати далі »

Що таке фінансова грамотність та як стати фінансово грамотною людиною

Поруч з базовими навичками грамоти, читання та письма, кожна людина повинна володіти навичками фінансової грамотності. Це та базова компетенція, над якою, освоївши, ми перестаємо задумуватися,

Читати далі »
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ви були тут, а отже готові діяти!

Не відкладайте наступний крок і почніть якісно покращувати своє фінансове життя вже сьогодні!

Перегляньте короткий авторський тренінг Романа Кушніра ПРО ГРОШІ: Як заробити, накопичити і примножити та дізнайтеся

1) Які 5 кроків приведуть вас до фінансової свободи

2) Основні питання для самоаналізу і руху вперед

3) Скільки часу потрібно, щоб перейти на новий рівень грошового потоку

4) Золоті правила накопичення на інвестування

🎁Практичний інструмент для планування особистих фінансів

Психологія грошей

Приєднуйся до чат боту та прокачай багатий спосіб мислення