Як правильно інвестувати гроші: 7 принципів успішного інвестування

Отож, ви навчилися заробляти гроші чи навіть більше – накопичили певну суму грошей, яка при вдалій інвестиції може забезпечити вам омріяну фінансову свободу. Що ж, саме час поглянути на деякі правила правила інвестування, які є дуже важливими для того, щоб «не наламати дров» у тонкому мистецтві збагачення. У цій статті поговоримо про те, як правильно інвестувати гроші, а також про певні психологічні аспекти, про які варто пам’ятати кожному, хто планує здійснити свої перші інвестиції.
Гроші та як правильно інвестувати

Принципи правильного інвестування грошей

Відкладення заради відкладення – безглузда дія. Більше того, людина, яка має, але не віддає, схожа на озеро, яке перетворюється на болото. Якщо ви вже навчили себе відкладати гроші (перший рівень), то переходьте на вищий – вміння вкласти і примножити. Як писав батько емпіризму, англійський філософ Френсіс Бекон: гроші – як гній: якщо їх не розкидати, від них буде мало користі. Щось таки в цьому є!

Важливо з відкладень чи одноразового грошового надходження зробити постійний грошовий потік через вихід на новий рівень прибутків чи створення джерела пасивного доходу. Саме інвестування і допомагає нам у цьому. Парадоксально, але віддавши, маємо можливість отримати значно більше.

Як правильно робити інвестиції? Дотримуйтесь такий законів інвестування:

1. Інвестуйте гроші тільки в той актив, поведінку якого знаєте/розумієте/попередньо дослідили

Якщо сусід заробив гроші, продаючи ліс, квартири чи батарейки, то це ще зовсім не означає, що ви теж на цьому зможете заробити. Так само: якщо хтось з родичів розбагатів на акціях чи золоті, то просто копіювати його підхід нічого не дасть. Також і користуватися чужими поясненнями, а тим більше переконуваннями зацікавлених осіб у вигідності й захищеності вашого вкладу не варто. У інвестора має бути здорова скептичність перед тим, як віддати комусь свої гроші, і мають бути відповіді на запитання:

  • Звідки береться дохід?
  • Яким ризикам підвладний актив?
  • Хто виступає гарантом повернення? 

Навчитись ставити собі правильні запитання можна лише інвестуючи, адже це досвід, який приходить з часом.

З іншого боку, надмірна недовіра і вагання теж зайві: назвався інвестором – вкладай гроші (негласне правило шахістів: взявся – ходи). Думати потрібно до того, як зробити інвестиційний крок, а після цього розслабитись і насолоджуватись процесом (займатися своїми звичними справами).

Рекомендуємо книгу “Розумний інвестор. Стратегія вартісного інвестування” Книжка для всіх, хто цікавиться або займається інвестиційною діяльністю є одною з топ книг на тему фінансової грамотності.

2. Гроші люблять спокій

Інакше кажучи: постійність дає стабільність. Якщо постійно перекладати гроші з валюти у валюту, з активу в актив, з банку в банк то «по дорозі» відбуватимуться невеличкі втрати на комісії, платі за трансакції, юридичні послуги тощо.

Немає сенсу перекладати з інвестиційного проекту в бізнес, а з бізнесу далі у банк, а з банку через місяць, лякаючись валютних коливань, перекладати в юані, бо на кожному з цих етапів губиться частка сили цих грошей. Окрім того, людина завжди перебуває у стані стресу, бо постійно шукає більш вигідних чи менш невигідних способів примноження, відволікаючи час і ресурси, які могла б вкласти у щось інше, поки гроші спокійно заробляють самі на себе.

Одне із завдань інвестування полягає в тому, щоб вивільнити свій час, відповідно, якщо процес інвестування стає роботою зі щоденним загляданням на графіки і перечитування новин про тренди обраного фінансового інструменту, то це відволікає людину від основної суті, а отже, замість того, щоб допомагати ставати кращим, заважає такому процесу.

3. Інвестиції необхідно диверсифікувати

Загалом рекомендую почати вивчати тему інвестування саме з поняття диверсифікація. Воно походить від латинських diversus — різний і facere — робити. Навіть на цьому одному слові можна побудувати всю свою інвестиційну модель.

Бо якщо ви хочете:

  • зрозуміти, у що краще вкладати – диверсифікуйте;
  • мінімізувати ризики – диверсифікуйте;
  • збільшити прибутки – диверсифікуйте;
  • спати вночі спокійно – диверсифікуйте.

Диверсифікація – це хороший спосіб убезпечити себе від потрясінь фінансового ринку і займатись улюбленою справою.  Диверсифікацію можна проводити в рамках одного інструменту (наприклад, золото в банку, золото в дорогоцінних монетах, золоті прикраси), а також в межах різних властивостей різних інструментів (термінів, країни резидентства, сум, ризиків тощо).

Як кажуть банкіри, не можна всі яйця носити в одному кошику і відповідно всі гроші тримати в одному інструменті, бо навіть якщо зараз він дає максимальний приріст, то все одно прийде час, коли він стане надто ризикованим. Так само і в залежності до різних інструментів і власної схильності до ризиків варто розділяти (диверсифікувати) свої вклади в інструменти різних стратегій – агресивної, поміркованої і консервативної.

Як приклад наведу відповідь на запитання, які мені часто ставлять: у яку валюту варто вкладати гроші, або який мій прогноз росту для долара чи євро, гривні, злотого чи юаня. На такі запитання я зазвичай відповідаю, що поняття не маю, ані який зараз курс, ані яка буде динаміка курсів. Потім, щоправда, пояснюю, що мої слова означають не те, що я справді не орієнтуюся в цьому питанні, а лише те, що я відношу його до неважливих.

Слідкувати щодня за динамікою курсу – це робота не інвестора, а працівника пункту обміну валют. Інвестор повинен насолоджуватись своєю основною діяльністю і  спати спокійно, навіть не переглядаючи новин. Якщо стратегія добре продумана і, щонайголовніше, диверсифікована, то сенсу спостерігати за тимчасовими коливаннями на ринку, які все одно будуть, та спекулятивними заявами політиків і сивіти від чуток, що поширюють бабусі на лавочці біля під’їзду, геть немає.

Гроші люблять спокій

4. Можливі прибутки повинні бути більшими за можливі втрати/ризики

Не варто стрімголов кидатись у сферу інвестування, наче голодний собака на кістку, якщо можливі ризики втрати перевищують можливості доходу – це типова позиція азартних картярів, які йдуть ва-банк не тому, що це продумана цілеспрямована дія, а тому що їх віра у щасливу зірку здобуває перемогу над голосом логіки і знанням загальних математичних правил.

У кожної інвестиції повинне бути позитивне математичне очікування – виписана і у грошах обчислена на папері сукупність переваг і недоліків вкладу з обов’язковим врахуванням і розумінням того, що насправді ставиться на кін і які шанси неповернення вкладу.

5. Довгострокові кошти слід вкладати в довгострокові проекти, короткострокові кошти – в короткострокові.

Це так зване золоте правило інвестування. Тобто перед тим, як вирішувати куди вкладати гроші, задумайтесь, протягом якого часу ви готові не розраховувати на них.

У побутовому вигляді нерозуміння цього принципу призводить до того, що молода пара, яка щойно побралася і хоче через місяць поїхати на відпочинок, бажаючи заробити, вкладає гроші у ринок акцій, і звісна річ, втрачає левову частку весільних грошей, тому замість десяти днів у Хорватії їде на два дні на найближче озеро. От і пожили у своє задоволення. Звісно, це гротескний приклад, але якщо поспостерігати глибше, то в більшості фінансових проблем переважає саме нерозуміння людьми (горе-інвесторами) термінів «своєчасність» і «довготерміновість».

Якщо вам потрібні будуть оці гроші на будівництво влітку, а зараз на дворі січень, то їх у жодному випадку не можна вкладати у щось більше, аніж покласти на депозит, який краще диверсифікувати або витратити на матеріали, але не вкладати в активи, які мають набагато триваліші хвилі (тривалість підйому) і волатильність вартості (мінливість коливань), такі як золото, ПІФи, акції чи квартири для подальших спекуляцій.

6. Вибирайте інвестиційну стратегію, протилежну до масової

Мабуть, це найбільш суперечливий пункт, однак якщо не сприймати його надто буквально, то направду можна передбачати, коли і з якого інструменту варто виходити (продавати), а коли навпаки заходити (купувати).

Якщо навіть тітка, яка ніколи не виїжджала далі рідного села говорить про те, що треба вкладати гроші у такий-то інструмент – можете бути певні, дуже скоро бульбашка прибутковості лусне. Бо якщо всі говорять про щось, то час ринку того чогось добігає кінця. Якщо актив справді дуже перспективний, то про нього не кричатимуть з усіх кутків. Більше того, коли щурі вже зібрались тікати з корабля, то саме їх інтерес полягає в тому, щоб підбадьорювати капітана дірявої посудини. Натомість, якщо ви чуєте песимістичні настрої і зневірені міркування більшості про те, що у це (акції, золото, банки, монети, ПІФи тощо) вже більше ніхто не вкладатиме, то згадайте, що саме перед світанком найтемніша ніч, а перед бурею завжди є затишшя.

Тож, пам’ятаючи про інші принципи інвестування, пригляньтесь, чи не продають зараз за ціною паперу те, що через десятиліття знову коштуватиме казкові суми. Є чимало прикладів, коли інвестори багатіли просто розуміючи монадну істину: все, що було дорогим, з часом ставатиме дешевим, а все, що дешеве, обов’язково знову підніметься в ціні. Той, хто вірить в актив і купує його, коли ціна досягає дна, заробляє значно більше, аніж ті, хто просто вірить у правильність своїх інвестицій.

7. Ставтесь до грошей, які ви інвестуєте, як до тих, які ви вже втратили

Це суто інвестиційний принцип, який дозволяє людині залишатися незалежною не тільки від бідності, але і від власних інвестицій, бо постійне перераховування своїх прибутків і маєтків нічим не відрізняється від того, щоб поклонятися шматку золота, як це робив один багатій у Гомерових байках, а це ж не робить людину ані щасливішою, ані багатшою.

До відкладених грошей не повинно бути жодної прив’язки. Всю роботу, пов’язану з фінансовим аналізом, варто проробити до того, як ви переступили поріг фінансового закладу,  вже коли підписуєте договір і передаєте гроші, хвилюватись, як зрештою і очікувати манни небесної, яка зараз от-от звалиться на вас, не варто.

Виробіть у собі відношення: я не для себе інвестую, а для внуків. Колись те, що я відклав, буде для них пристойним стартом, а якщо й ні, то найважливіше, що я отримую – це не проценти по вкладу, а свій новий спосіб мислення багатої людини. Важко відійти від споживацького мислення, але це поступово робити необхідно, і вміння вкладати, не очікуючи повернення, у цьому нам добряче може допомогти.)

Збережіть відео школи SPE про закони правильного інвестування грошей:

Куди вкласти гроші в Україні

Куди вигідно вкласти гроші в Україні, щоб зберегти заощадження і заробити

У попередніх статтях я багато уваги приділяв тому, як планувати бюджет та розподіляти фінансові потоки, щоб мати заощадження. Але просто відкладати кошти мало – треба,

Читати далі »

Що таке фінансова грамотність та як стати фінансово грамотною людиною

Поруч з базовими навичками грамоти, читання та письма, кожна людина повинна володіти навичками фінансової грамотності. Це та базова компетенція, над якою, освоївши, ми перестаємо задумуватися,

Читати далі »
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ви були тут, а отже готові діяти!

Не відкладайте наступний крок і почніть якісно покращувати своє фінансове життя вже сьогодні!

Перегляньте короткий авторський тренінг Романа Кушніра ПРО ГРОШІ: Як заробити, накопичити і примножити та дізнайтеся

1) Які 5 кроків приведуть вас до фінансової свободи

2) Основні питання для самоаналізу і руху вперед

3) Скільки часу потрібно, щоб перейти на новий рівень грошового потоку

4) Золоті правила накопичення на інвестування

🎁Практичний інструмент для планування особистих фінансів

Базовий тренінг про гроші

Топ аспекти, які повинен знати кожен, хто хоче мати більше + практичний інструмент