Що таке фінансова незалежність – визначення та показники

Про гроші та як стати фінансово незалежним

Для досягнення фінансової незалежності для початку потрібно знати, що воно таке і коли вона настає. Бо направду дуже важко досягнути чогось-того-невідомо-чого.

Поставлю вам три запитання, які стосуються грошей:

  1. Що для вас означає «фінансова незалежність»? (дайте визначення)
  2. Як ви знатимете, що досягли фінансової незалежності?
  3. Коли (вкажіть час) ви досягнете фінансової незалежності?

Навряд чи зможе спринтер досягти фінішу, якщо фінішна стрічка буде захована в неочевидному місці. Тож спершу потрібно визначитись, що і коли досягати, а вже потім «вибігати» на дистанцію.

В іншому випадку відбудеться те, що і з пасажиром у такій притчі: 

ПАСАЖИР

Один чоловік, сидячи в купе поїзда, після кожної зупинки нервово поглядав на свій годинник, а потім деякий час зосереджено дивився у вікно.

– Не можете дочекатись своєї станції? – врешті не втримавшись, запитали його сусіди.
– Ні, я вже давно проїхав свою станцію, але мені так зручно тут сидіти і такий чудовий краєвид за вікном.

Або не менш нереальна, з точки зору логіки, але така чесна і неоднозначна історія про людину, яка рухається не в тому напрямку:

ШВИДКІСТЬ

Одного разу Ходжа Насреддін з кумом їхали на бричці. Коні добряче розігнались і проїхали ту дорогу, на яку потрібно було повернути.
– Ей, куме, – гукнув кум Ходжі, який тримав віжки,– ми їдемо не туди! Чого ти не завертаєш коней?
– Та яка різниця, – відповів Ходжа, – зате подивись, з якою швидкістю ми їдемо!

Для життєвого руху важливий не тільки напрямок, але і швидкість та час. Без цих параметрів ми приїдемо не тоді, або не туди, що в житті рівнозначно – не доїдемо. Тож почнемо з початку і будемо шукати визначення фінансової незалежності. Не таке, яке було б правильне для всіх, а таке, яке б підходило саме вам.

Реєструйтесь на курс “Фінансова незалежність – ваш шлях до свободи

Що потрібно знати про гроші

Що таке фінансова незалежність?

Я часто прошу дати визначення поняттю «фінансова незалежність», і тому насправді чув і читав їх чимало. Мова йде не про енциклопедичні визначення з різних підручників – ми все рівно живемо не тим, що написано кимось, а тільки тим, що є у нашому серці, – а про ті визначення, які людина пише «від душі» в умовах обмеженого часу.

Деякі з них видають відверто бідний спосіб мислення свого власника, інші є надто складними і заплутаними, ще деякі характеризують особливі позитивні риси людини. Не можна з одного визначення зрозуміти «все» про людину, однак воно – це кінчик нитки Аріадни, яка спроможна вивести із лабіринту людської душі. Нижче, наче картоплю з мішка, «висипаю» десяток найрізноманітніших визначень і пропоную вам самим розібратись, як яке визначення характеризує власника.

Саме як характеризує, а не «яке є добре, а яке погане», бо будь-яка оцінка людини чи її дій закриває нам шлях до розуміння її поведінки. А окрім того, чесно було б перед тим, як почати аналізувати інших, спершу написати своє визначення. Отже, далі представлена незначна частина визначень, які я зібрав від людей різного віку, статі й достатку, для того, щоб можна було краще зрозуміти їх поточні фінансові моделі.

Відповідно, для декого фінансова незалежність – це:

  • можливість ні від кого не залежати у фінансовому плані;
  • здатність задовольняти свої базові потреби;
  • фінансовий стан, при якому можна генерувати і втілювати власні суспільно-корисні ідеї;
  • коли ти не бідний;
  • спроможність індивідуума задовольняти весь спектр своїх потреб і бажань;
  • гроші, за які можна робити все що завгодно;
  • вміння самостійно забезпечувати себе з власних джерел пасивного прибутку, насолоджуючись життям;
  • коли є багато грошей і не треба думати, де їх взяти;
  • стан, при якому особа сама заробляє собі на прожиття і не потребує допомоги ззовні;
  • те, заради чого людина жертвує своїм здоров’ям і марнує життя;
  • незалежність від будь-кого;
  • постійна робота, яка приносить стабільний дохід, при якому людина може покладатися лише сама на себе;
  • коли у тебе є час втілювати свої задуми і мрії;
  • комплексне поняття реалізації суспільної сутності людини в інвестиційно-збагачувальний спосіб у капіталістичній системі;
  • те, що необхідно досягнути для того, щоб реалізувати свої цілі;
  • самостійність у забезпеченні потреб власних і своєї сімї;
  • коли людина ні від кого не залежить і почуває себе добре;
  • стан душі людини, при якому вона задовольняється тим, що має.

Кожне з цих визначень – це частинка способу мислення, а отже, і моделі поведінки людини. Фрагмент цілого. Можливо, навіть варто сказати, що це путівник по майбутньому людини, план її досягнень. Ми ж бо створюємо свою реальність самі. Більше того, своїми вчинками, словами і думками ми вже створили своє життя на наступні три-п’ять-десять років, тобто наша майбутня реальність вже сформована минулим, і нам залишилось лише її прожити. А зараз ми моделюємо своє майбутнє вже на пізніші періоди.

Рекомендуємо книги про гроші, які однозначно матимуть сильний вплив на ваше розуміння поняття фінансової свободи та способів її досягнути.

Основні  показники фінансової незалежності

Попри те, що визначення поняття є індивідуальним для кожної людини, існують деякі показники, які допомагають зрозуміти, де саме ми знаходимося на шляху до фінансової незалежності. Пропоную класифікувати їх за трьома групами:

1. Матеріальні

Матеріальні показники фінансової незалежності пов’язані з грішми і матеріальними активами, що їх так чи інакше можна перевести у гроші. Основним вимірником будуть грошові одиниці.

Обчислити цей показник допоможе обчислення запасу миттєвої та довготривалої ліквідності:

  • Запас миттєвої ліквідності = Яку суму грошей ви могли б назбирати, не позичаючи, протягом одного дня?

Фактично цей показник характеризує готівку, якою ви поточно розпоряджаєтесь, бо за день багато своїх активів не продамо, а якщо і продамо, то за безцінь. Сюди окрім готівки можна врахувати гроші на пластикових картках чи інтернет-рахунках, які вільно можна вивести через термінали, а також валюту, яку можна обміняти в банку.

Якщо сума, яку ви таким чином маєте можливість назбирати, більша за два ваших місячних бюджети, а саме суми витрат на місяць, то вже можна говорити про базовий рівень фінансової незалежності, а отже, і певної психологічної стійкості перед мінливими обставинами життя.

  • Запас довготривалої ліквідності = Скільки грошей ми можемо зібрати, якщо матимемо півроку на продаж наших активів?

Тобто розраховуємо, скільки майна ми напрацювати до цього часу. Зважуючи на те, що у нас є тільки півроку, можливо, доведеться зменшити справжню вартість активу.

Такий показник, якщо він більший за 36 місячних рівнів споживання, дає людині внутрішню впевненість у завтрашньому дні, адже десь глибоко всередині людина розуміє, що за своє життя на три наступні роки вона вже назбирала.

Також тут варто поглянути на структуру ваших доходів, а саме чи не залежите ви від одного джерела доходу.  Бо чим більша залежність, тим більша і фінансова вразливість. Якщо у вас нема пасивного доходу чи загалом інших джерел доходу аніж зарплата, говорити про фінансову незалежність рано.

2. Соціальні

Соціальні показники фінансової незалежності пов’язані з нашим місцем і реалізацією себе у суспільстві, які здебільшого не мають вимірників і є швидше якісними, аніж кількісними.

Тут важливо запитати себе, наскільки цінними є ті навики і знання якими ви володієте, чи цінують вашу працю у тому суспільстві, частиною якого ви є. Також, “чи заробляєте ви більше сина маминою подруги” – таке собі жартівливе уявлення, яке все ж дозволить вам задуматися, а як ви самі оцінюєте свій етап фінансового розвитку і суспільного статусу.

Порахуйте також, скільки грошей вам могли б позичити друзі,якщо б ви взагалі не пояснювали причин. Це буде показником не лише рівня забезпечення вашого оточення, але й те, які стосунки вам вдалося з ними вибудувати, яким авторитетом у фінансових питаннях ви є.

3. Часові

Часові показники фінансової незалежності пов’язані із затратами нашого часу, необхідними для досягнення того чи іншого фінансового рівня, які вимірюються зазвичай у годинах. Запитайте себе:

Скільки часу вам потрібно працювати в місяць, щоб заробити на своє прожиття?

Залежно від рівня потреб і того, що залишається після споживання, людина може напрацьовувати «на прожиття» протягом різних періодів часу: хтось за тиждень чи навіть за день вже заробив грошей на свій місяць споживання, а хтось вимушений працювати безупинно (чи то через низьку ефективність праці чи через незізтавно великі потреби). Чим менше часу нам потрібно, щоб забезпечити себе грішми на прожиття, тим більш незалежною від обставин є сама людина.

Тут також важливо врахувати той час, який ви вкладаєте у свій розвиток. Це напряму пов’язано з ростом фінансової незалежності, бо постійний ріст людини є показником значно більшої ефективності, ніж просто стабільно висока планка доходу. Той, хто швидко росте, скоро наздожене того, хто має високий рівень доходу, але не змінюється.

Як і завжди, цей перелік не є вичерпний, більше того, можна не орієнтуватись на всі пункти, однак спробуйте застосувати для себе максимальну кількість перелічених показників і ще знайти свої власні.

Скільки часу потрібно для досягнення фінансової незалежності?

Наступне, що важливо для себе визначити, це скільки часу у вас є для досягнення фінансової незалежності.

Який термін ви даєте собі?

Час, коли ви розбагатієте залежить саме від вас. Якщо ви «призначите» собі багатство на 25 років – отримаєте, на тридцятиліття – будь-ласка, приурочите до п’ятдесятиріччя чи виходу на пенсію – тоді й матимете.

Що таке фінансова грамотність

Дехто підсвідомо прив’язує багатство до одруження чи зміни роботи або відкриття власного бізнесу – якщо в реальності людини це справді важливо, то так воно і буде. Для декого фінансова незалежність настане у молодому віці, для декого у зрілому чи старшому, для декого не настане взагалі. І питання тут зовсім не в можливостях чи рисах характеру людини, а, як завжди, в її способі мислення: на коли людина собі напланує, на тоді й отримає.

Наш мозок постійно вимагає орієнтирів, що особливо важливо в умовах невизначеності. І якщо ми їх не задаємо, то він, наче маленька дитина, «тягне з землі все підряд», тобто неперебірливо сам починає нас орієнтувати на невизначене «потім», яке не настане ніколи. Цей процес необхідно очолити свідомо. Заплануйте свою незалежність!

Призначте собі час, коли ви розбагатієте, і ваш мозок, як вірний помічник, допоможе вам у цьому. Для віруючих людей може підійти спосіб давання обітниці – «якщо я до такого-то часу розбагатію/матиму/стану/здобуду… – то…», для людини, яка звикла досягати заради когось, підійде обіцянка «я зроблю це заради…», комусь буде достатньо і звичного внутрішнього розуміння «мені треба розбагатіти до такого-то часу». Кожний по-своєму. Головне, щоб ви знайшли свій шлях і основоположний мотив і призначили собі час на здобуття власної фінансової незалежності!

Куди вкласти гроші в Україні

Куди вигідно вкласти гроші в Україні, щоб зберегти заощадження і заробити

У попередніх статтях я багато уваги приділяв тому, як планувати бюджет та розподіляти фінансові потоки, щоб мати заощадження. Але просто відкладати кошти мало – треба,

Читати далі »

Що таке фінансова грамотність та як стати фінансово грамотною людиною

Поруч з базовими навичками грамоти, читання та письма, кожна людина повинна володіти навичками фінансової грамотності. Це та базова компетенція, над якою, освоївши, ми перестаємо задумуватися,

Читати далі »
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ви були тут, а отже готові діяти!

Не відкладайте наступний крок і почніть якісно покращувати своє фінансове життя вже сьогодні!

Перегляньте короткий авторський тренінг Романа Кушніра ПРО ГРОШІ: Як заробити, накопичити і примножити та дізнайтеся

1) Які 5 кроків приведуть вас до фінансової свободи

2) Основні питання для самоаналізу і руху вперед

3) Скільки часу потрібно, щоб перейти на новий рівень грошового потоку

4) Золоті правила накопичення на інвестування

🎁Практичний інструмент для планування особистих фінансів

Базовий тренінг про гроші

Топ аспекти, які повинен знати кожен, хто хоче мати більше + практичний інструмент