Пасивний дохід: як заробляти гроші, не виходячи з дому

Пасивний дохід – це дохід, який ви отримуєте без значних зусиль та активної участі. Такий дохід не залежить від робочих годин, місця роботи чи зайнятості. Замість цього, він відображає потужність ваших інвестицій, бізнесів та активів, які працюють на вас. 

Якщо залежність від щомісячної зарплати не входить в ваші плани на життя, саме час з’ясувати, яким може бути пасивний дохід та як його сформувати. 

Що таке пасивний дохід

Активний і пасивний дохід: у чому відмінність? 

Активний дохід – це дохід, який отримується в результаті активної участі людини у процесі його заробітку. Це може бути заробітна плата або гонорар за виконану роботу, комісійні за продаж товарів або послуг, дохід від фриланс-роботи. Активним доходом буде також і прибуток від власного бізнесу, якщо власник бізнесу активно взаємодіє з клієнтами та бере участь у процесі виробництва, продажу або надання послуг.   . 

Іншими словами, активний дохід потребує постійної роботи та зусиль людини і його розмір може залежати від кількості відпрацьованих годин, навиків та досвіду працівника, його здібностей тощо.

Пасивний дохід – це дохід, який ви отримуєте за рахунок інвестицій або участі у проектах, які не потребують значних зусиль або вашого залучення як власника. Це можуть бути доходи від здачі в оренду нерухомості, інвестицій в акції або облігації, отримання процентів з банківських депозитів тощо. 

Головна перевага пасивного заробітку полягає в тому, що він генерується автоматично та не потребує постійної уваги та зусиль. Варто одразу зазначити, що пасивний дохід не є виключно привілегією багатих або успішних людей. Навпаки, якщо ви прагнете що кращого життя та стабільного фінансового становища, формування пасивного доходу повинно стати однією з ваших фінансових цілей

Тут також варто розуміти, що пошук ідей пасивного заробітку не означає відмову від заробітку активного. Поєднуючи основну зайнятість та пасивний дохід, ви зможете швидше заощадити гроші на нові інвестиції або ж просто забезпечите собі фінансову безпеку на випадок раптової втрати роботи чи стрімкого росту інфляції. 

Зрештою, зростання пасивного доходу – це ключ до фінансової свободи, а саме того моменту, коли ваших пасивних доходів цілком достатньо для того, щоб забезпечити всі ваші фінансові потреби. 

Пасивний дохід у формулі багатства

Топ 5 ідей пасивного доходу

Досі питаєте себе як отримувати пасивний дохід в Україні під час війни і куди вкласти гроші для отримання пасивного доходу? Проаналізуйте ці топ 5 видів пасивного заробітку. Вони допоможуть вам зрозуміти, в якому напрямку можна рухатись, щоб ефективно інвестувати гроші та як найкраще використати наявні ресурси: 

1. Інвестиції у власний бізнес

Інвестиції у власний бізнес є одним з найбільш перспективних способів забезпечення пасивного доходу. Гроші, які ви інвестуєте в налагодження процесів та купівлю устаткування можуть приносити стабільний потік доходу у вигляді прибутку зі збуту продукції або послуг. Крім того, якщо власний бізнес успішно розвиватиметься, його можна буде вигідно продати.

Разом з тим, потрібно пам’ятати, що інвестування у власний бізнес пов’язане зі значними ризиками та вимагає глибокого розуміння ринку. Також важливо не забувати рахувати вартість своєї години та щирої відповіді на питання чи є ваш бізнес вашим пасивним, а чи радше активним доходом.  

2. Інвестиції у фінансові інструменти

Інвестиції у фінансові інструменти включають розміщення грошей на депозит в банку, а також інвестиції у акції, облігації, векселі та фонди. Депозити є досить консервативним видом інвестування, перевагами якого є його легка доступність та надійність, проте, через низьку відсоткову ставку, це радше спосіб зберегти гроші від інфляції, аніж отримати суттєвий пасивний заробіток

Інші фінансові інструменти зазвичай дозволяють отримувати високу дохідність за короткий час, але вимагають певного рівня фінансової грамотності

Куди інвестувати для пасивного доходу

3. Здача в оренду

Здача в оренду нерухомості – це один з найпоширеніших способів отримання пасивного доходу. Звичайно, для цього вам потрібно мати власну нерухомість, яку ви можете здавати в оренду за встановленою платою. Перевагами цього способу є стабільність доходу та можливість збільшення вартості нерухомості з часом. З іншого боку, інвестиція в нерухомість з метою здачі в оренду має довгий термін окупності.   

Подумайте, що ще ви могли б здавати в оренду. Власний автомобіль, робочі інструменти, кімната в квартирі, де ви проживаєте, можуть стати вашим шансом згенерувати додатковий дохід. Більше того, ви можете придбати соковижималку, кавомашину, карнавальні костюми, тематичний декор або ж настільний футбол для здачі в оренду. Досліджуйте потреби людей навколо вас – зосередитися на пошуку ідеї перший крок до її втілення. 

4. Створення та реалізація власної інтелектуальні власності

Створення та реалізація власної інтелектуальної власності може стати чудовим джерелом пасивного доходу. Це може бути, на приклад, написання книги чи музики, створення навчального курсу, розробка програмного забезпечення, створення фото або дизайну. 

Щоб дана інтелектуальна власність приносила постійний прибуток, не передавайте права власності. Натомість, заробляйте пасивно на продажі примірників та ліцензій та видачі прав на використання.

5. Афіліат-маркетинг та партнерські програми 

Афіліат-маркетинг та партнерські програми є ще одним ефективним способом забезпечення пасивного доходу та одним з головних ідей заробітку в інтернеті. У цьому випадку, ви пропонуєте продукти або послуги інших компаній на своєму веб-сайті чи соціальних медіа та отримуєте комісію за кожну покупку, здійснену через ваше посилання.

Переваги афіліат-маркетингу та партнерських програм полягають у тому, що прибуток справді буде пасивним і вам не доведеться налагоджувати власну систему продаж чи вирішувати претензії щодо товарів чи послуг. Крім того, це дозволяє вам зосередитися на темах, які вас цікавлять та в яких ви експерт.

Ризики полягають у тому, щоб вибрати нішу, у якій ви зможете ефективно конкурувати. Крім цього, робота над сайтом або залучення великої аудиторії в соціальних мережах вимагає немало ресурсів та зусиль. 

Ідеї пасивного доходу

Пасивний дохід: з чого почати? 

Хоча багато людей усвідомлюють важливість пасивного доходу, лише небагатьом вдається зрештою його генерувати. На жаль, згідно з даними Державної служби статистики бачимо, що для більшості українців основними джерелами доходу залишається заробітна плата (49%) та соціальна допомога (34%). 

Тому від розуміння переходьте до ДІЙ! З чого почати? Перше правило, яке важливо запам’ятати: щоб сформувати пасивний дохід, потрібно мати актив. Більше того, він повинен перевищувати ваші фінансові потреби, тобто дозволяти вам заощаджувати значний відсоток своїх доходів. 

І розходиться тут не лише в здатності отримати певну суму Х для інвестиції в проект, але й готовність цю суму втратити без втрати засобів до життя і глузду.

Якщо вам складно накопичити інвестиційний капітал, варто спочатку зосередитися на підвищенні власної кваліфікації чи ефективності або ж пошукати ту зайнятість, де ваші здібності і навички цінують найбільше. 

Перегляньте відео нижче, щоб зрозуміти, якою важливою може бути інвестиція у 100 доларів і наскільки вона здатна змінити вашу життєву стратегію

А як же пасивний дохід без вкладень?! – спитаєте ви. Що ж, припустимо ви обрали створити і реалізувати власну інтелектуальну власність чи самостійно розробити мобільний застосунок, який приноситиме пасивний дохід з реклами. Навіть уникаючи будь-яких фінансових витрат, ви вкладатимете у проект свій час – один з головних ресурсів людини, які ми зрештою і обмінюємо на гроші. 

Зрештою, навіть для того, щоб вивільнити час для роботи по проекту, який не приносить активного доходу, вам потрібно спочатку оптимізувати основну зайнятість таким чином, щоб вона з малими затратами часу приносила вам необхідні для прожиття гроші. 

На завершення

Забезпечення стабільного доходу – це не просто питання комфорту та зручності. Це – ключ до успіху в будь-якій сфері життя. Якщо ви володієте знаннями та розумієте механізми створення пасивного доходу, то ви зможете підвищити свою фінансову стійкість та незалежність. Вірю, що ви зумієте взяти відповідальність за власне фінансове становище та поповните відсоток фінансово незалежних українців! 

Куди вкласти гроші в Україні

Куди вигідно вкласти гроші в Україні, щоб зберегти заощадження і заробити

У попередніх статтях я багато уваги приділяв тому, як планувати бюджет та розподіляти фінансові потоки, щоб мати заощадження. Але просто відкладати кошти мало – треба,

Читати далі »

Що таке фінансова грамотність та як стати фінансово грамотною людиною

Поруч з базовими навичками грамоти, читання та письма, кожна людина повинна володіти навичками фінансової грамотності. Це та базова компетенція, над якою, освоївши, ми перестаємо задумуватися,

Читати далі »
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ви були тут, а отже готові діяти!

Не відкладайте наступний крок і почніть якісно покращувати своє фінансове життя вже сьогодні!

Перегляньте короткий авторський тренінг Романа Кушніра ПРО ГРОШІ: Як заробити, накопичити і примножити та дізнайтеся

1) Які 5 кроків приведуть вас до фінансової свободи

2) Основні питання для самоаналізу і руху вперед

3) Скільки часу потрібно, щоб перейти на новий рівень грошового потоку

4) Золоті правила накопичення на інвестування

🎁Практичний інструмент для планування особистих фінансів

Базовий тренінг про гроші

Топ аспекти, які повинен знати кожен, хто хоче мати більше + практичний інструмент